Hälsosamtal för att minska ensamhet hos äldre

Under hösten startar Danderyds kommun ett projekt med hälsosamtal som syftar till att minska ofrivillig ensamhet bland äldre som bor hemma. Projektet vilar på fyra hörnstenar; social gemenskap, meningsfullhet, rörelseglädje och goda matvanor som verktyg mot ohälsa och sjukdom.

Hälsosamtal för äldre

– Målet med projektet är att på ett långsiktigt och hållbart sätt minska ofrivillig ensamhet bland äldre samt förbättra hälsan sett ur ett helhetsperspektiv, säger Maria Alm, avdelningschef för äldre- och funktionshinderomsorg på socialförvaltningen.

– Efter pandemin upplever fler äldre att de känner sig mer isolerade och ensamma. Många som tidigare var aktiva har inte återupptagit de aktiviteter de deltog i före pandemin. Med det här projektet vill vi stärka känslan av gemenskap och meningsfullhet bland äldre, säger projektledare och hälsopedagog Catherine Waller.

Om projektet

”Hälsosamtal för äldre” tar avstamp i individens önskningar och behov. Målet är att förhindra och minska ensamhet.  Projektet vilar på fyra hörnstenar; social gemenskap, meningsfullhet, rörelseglädje och goda matvanor som verktyg mot ohälsa och sjukdom.

Information

Vårdcentraler och hemtjänst i kommunen har fått skriftlig information om projektet. Både vårdcentral och hemtjänst har god kännedom om äldre som är ofrivilligt ensamma. De kan hjälpa till att informera om projektet och förmedla kontaktuppgifter. Informationsblad finns på Kontaktcenter i Mörby centrum, Seniorcenter i Enebyberg, Idala seniorträff och Kevinge trygghetsboende.

På Seniordagen 21 november finns hälsopedagog Catherine Waller som är projektledare, på plats för att svara på frågor och informera om projektet.

Stöd som erbjuds

Hälsosamtalet till den enskilda erbjuds som hembesök eller på en seniorträff, beroende på vad som passar bäst. Förutom hälsosamtal, kan stöd erbjudas att följa med vid aktiviteter första gången, En promenadgrupp startar 11 oktober.

– Genom hälsosamtal undersöker vi vad som behövs för att skapa en mer aktiv och meningsfull tillvaro. Tanken är att skapa ett hållbart kontaktnät inom kommunen över tid som motverkar känslan av ensamhet, säger Catherine Waller.

Kontakt med hälsopedagog

Om du känner någon i din omgivning som du är oroad för, eller om du som äldre känner dig isolerad och ensam, tveka inte att höra av dig. Givetvis är du mer än välkommen att ringa om du har frågor kring projektet i allmänhet.

Ring eller mejla hälsopedagog Catherine Waller på 08-568 911 47 eller 073-8070 147, vardagar. Om du inte får svar direkt, lämna gärna ett röstmeddelande så blir du uppringd.

Catherine.Waller@danderyd.se