Blomsterfonden får kvalitetspriset inom äldreomsorg

Blomsterfondens vård- och omsorgsboende Tallgården i Enebyberg fick socialnämndens kvalitetspris inom äldreomsorg för 2023. SPF Idun och Seniormötesplatsen i Kevinge fick varsitt hedersomnämnande

Foto: Birgitta Lindgren, socialnämndens ordförande, och Tallgårdens verksamhetschef Ann-Sofie Edin.

Prisat projekt med katt på boendet

Den sibiriska katten Tallis var nyckelpersonen i Tallgårdens projekt med att studera effekten av katt på äldre med demenssjukdom. De äldre som deltog i projektet upplevde färre demensrelaterade symptom, som depression, och kunde minska sin medicinering.

”Verksamheten har genom en nyskapande idé på initiativ av enskild sjuksköterska studerat effekten av katt inom äldreomsorgen. Projektet med katten Tallis i centrum har inte bara visat sig ge bättre livskvalitet och minskad läkemedelsanvändning för de boende utan också bidragit till en bättre arbetsmiljö för Tallgårdens medarbetare” löd motiveringen.

Socialnämndens ordförande Birgitta Lindgren delade ut priset och två hedersomnämnanden under festliga former på Seniordagen i Mörby centrum. Kvalitetspriset består av konstverket ”Omsorg” av Danderydskonstnären Heikki Haapanen samt 60 000 kronor till verksamheten.

Gull Axén och Birgitta Lindgren

SPF:s ordförande Gull Axén tog emot diplom.

SPF Idun och Seniormötesplatsen uppmärksammas

Pensionärsföreningen SPF Idun fick ett hedersomnämnande för sina omtyckta promenadträffar som inleddes under pandemin och som blivit en permanent och omtyckt del av verksamheten. ”SPF Iduns promenader ger inte bara frisk luft och motion. De bidrar också till att bryta ensamhet genom fin gemenskap” löd motiveringen. SPF:s ordförande Gull Axén tog emot diplomet.

Marina Davidsdotter och Birgitta Lindgren

Foto: Volontären Marina Davidsdotter mottog diplomet för Seniormötesplatsen.

Seniormötesplatsen i Kevinge fick också ett hedersomnämnande: ”Mötesplatsen har betytt mycket för att bryta ensamhet och sorg och har genom sitt förebyggande arbete bidragit till att äldre vill bo hemma längre.” 

Förutom hedersomnämnande fick verksamheterna 5 000 kronor vardera.