Fokus på kontinuitet och kvalitet på vård- och omsorgsboenden

Danderyds kommun har gjort sin årliga uppföljning av vård- och omsorgsboenden som ingår i valfrihetssystemet. Resultatet visar att samtliga elva boenden, både i kommunal och privat regi, uppfyller grundläggande krav på tillstånd, försäkring och ekonomi.

Smiling senior man walking arm in arm with female nurse while looking away in alley at nursing home

Andelen anställda undersköterskor varierar i verksamheterna. Vid tidpunkten för uppföljningen uppnådde fem av elva boenden målet om 60 % undersköterskekompetens. Alla verksamheter arbetar aktivt för att säkra hög kontinuitet av personal och tillgänglighet för de äldre samt för att främja deras inflytande och självbestämmande.

Majoriteten av verksamheterna bedömer, när det gäller svenskkunskaper, att personalen generellt kommunicerar bra muntligt, men att det finns utmaningar med skriftliga arbetsuppgifter som dokumentation. 

Nio boenden bedömer att det finns möjlighet för de äldre att komma ut varje dag om så önskas, två verksamheter bedömer att det är svårt att tillgodose behovet varje dag.

Samtliga boenden har förutom gemensamma aktiviteter också aktiviteter på de respektive avdelningarna samt erbjuder enskilda aktiviteter till de som önskar.

Socialnämnden kommer att fortsätta följa upp åtgärder och kompetensutveckling för att säkra hög kvalitet. Boenden som inte uppfyller kraven för dagliga aktiviteter eller utevistelse ska lämna in aktivitetsscheman eller åtgärdsplaner senast i oktober 2024. Planerna följs upp vid nästa avtalsuppföljning. 

Avtalsuppföljning, vård och omsorgsboende 2024 (socialnämndens handlingar i Mötesportalen)