Tips för en trafiksäker skolstart!

Nu startar skolan igen. Att ta sig till och från skolan på ett säkert sätt är de vuxnas ansvar. Planera en säker skolväg tillsammans med ditt barn och var en god förebild i trafiken. Här kommer några enkla tips för en trafiksäker skolstart.

Planera en säker skolväg

Den säkraste skolvägen är inte alltid den som är kortast. Planera skolvägen tillsammans med ditt barn och se om möjligt till att det finns så få korsningar över gator som möjligt. Före skolstart är det alltid bäst att gå vägen tillsammans med ditt barn – på så sätt kan man försäkra sig om att barnet vet hur man ska göra i olika trafiksituationer.

  • Använd övergångsställen för att korsa vägar och gator.
  • Instruera ditt barn till att stanna, titta åt båda hållen och lyssna innan man korsar en gata.
  • Prata om riskerna med att använda mobiltelefonen i trafiken.

Kör inte ditt barn hela vägen fram till skolan

Om du skjutsar ditt barn är det vanligt att vilja lämna så nära skolans entré som möjligt. Gatuutrymmet kring skolorna är dock oftast trångt och inte alltid utformat för hämtning- och lämning.

  • Lämna ditt barn vid de anvisade hämta- och lämnazonerna. Då minskar risken för köbildning och möjliga konflikter med oskyddade trafikanter i skolans närområde.

Om möjligt – gå, cykla eller res kollektivt

Tänk igenom era resmöjligheter och färdmedelsval till och från skolan. Om möjligt, uppmana gärna era barn till att gå, cykla eller resa med kollektiva färdmedel. Det är bättre både för era barns hälsa och för miljön!

  • I Danderyds kommun finns gångbana eller gång – och cykelbana längs många gator.
  • Om cykelbana saknas sker cykling i blandtrafik – dock endast på gator med låga hastigheter och låga trafikflöden.
  • Om cykelbana saknas kan barn upp till 8 år använda gångbanan som cykelbana.

Har ni koll på vad som gäller för elsparkcyklar?

Elsparkcyklar är populära bland barn och unga, men det är viktigt att de används på ett säkert sätt. För elsparkcykeln gäller vanligtvis samma regler som för cykel. Barn under 15 år måste bära hjälm när de kör, och det rekommenderas att barn under 12 år inte använder elsparkcyklar i trafikerade områden.

Var en god förebild för ditt barn

Kom ihåg att ditt barn gör som du gör. Var därför en god förebild i trafiken! De färdigheter som behövs för att röra sig säkert i trafiken utvecklar barnet när de rör sig tillsammans med en vuxen.

  • Använd cykelhjälm om ditt barn cyklar till skolan.
  • Använd reflexer under årets mörka månader.

Har du tips och idéer om hur trafiksäkerheten kan förbättras i anslutning till ditt barns skola? Saknar du till exempel en "gåbuss" för att minska trafiken runt skolan? Ta gärna upp dina idéer med föräldraföreningen vid ditt barns skola, eller hör av dig till oss på Danderyds kommun.

Kontakta Danderyds kommun