Fullmäktige har beslutat om riktlinjer för bostadsbyggandet
Danderyds kommunfullmäktige har antagit nya riktlinjer för bostadsförsörjningen i kommunen. Danderyd ska fortsätta att kombinera den moderna trädgårdsstaden med en hållbar stadsmiljö och vara en plats där alla generationer kan trivas.
Danderyds kommuns mål är att skapa ett hållbart, varierat och bra bostadsutbud som möter Danderydsbornas behov genom hela livet. Inriktningen är att både bevara och utveckla kommunens värden.
”Vi vill bevara Danderyd som en trädgårdsstad med mycket grönska och trygga grannskap i samklang med vår kulturmiljö. Genom varsam utveckling kan vi samtidigt stärka kommunen och skapa förutsättningar för bra service även i framtiden,” säger Johanna Hornberger (M), kommunstyrelsens ordförande.
Andelen äldre ökar i kommunen
Danderyds kommun står, precis som många andra svenska kommuner, inför en demografisk förändring. Befolkningsprognoser visar att antalet barn väntas minska, medan andelen äldre ökar.
”Vi vill möjliggöra flyttkedjor så att de seniorer som inte längre vill bo kvar i sina hus kan hitta tillgängliga och lättskötta bostäder i kommunen. Det öppnar upp för att nya familjer kan flytta in och bidra med fler barn till våra skolor,” säger Christian Hoas (M), ordförande i kommunens fastighets- och exploateringsutskott.
Alla kommuner har ansvar för att planera så att det finns bra bostäder för alla invånarna. Riktlinjerna för bostadsförsörjning är ett strategiskt dokument som ger vägledning för bostadsplaneringen och ska tas fram varje mandatperiod. Dessa riktlinjer ska både spegla kommunens egna mål för bostadsbyggande och utveckling samt ta hänsyn till nationella och regionala mål och planer.
Vill bygga småhus
Kommunfullmäktiges beslut om nya riktlinjer för bostadsförsörjning har föregåtts av en remiss till ett antal remissinstanser, både inom och utanför kommunen. Flera nämnder och närliggande kommuner, liksom länsstyrelsen och regionen har inkommit med synpunkter. De nya riktlinjerna innebär att kommunen bör sträva efter att färdigställa i genomsnitt 80 bostäder per år, varav minst 25 procent småhus, radhus och kedjehus.
”De nya riktlinjerna ger utrymme för långsiktig utveckling utan att kompromissa med Danderyds unika identitet som trädgårdsstad,” avslutar Johanna Hornberg.
Läs mer
Här hittar du mer information om Riktlinjer för bostadsförsörjning: