Ökat problem med olovlig dumpning av avfall
Danderyds kommun har under sommaren och hösten haft ett ökande problem med att storsäckar med avfall dumpats på olika håll i kommunen. ”Vi ser samma form av olovlig dumpning av byggsäckar över hela Sverige och tvingas ta av skattemedel för att transportera bort andras sopor eftersom storsäckarna kan vara både miljö- och trafikfarliga om de får stå kvar, säger Robert Nibelius (M), ordförande i tekniska nämnden.
Bilden visar: Samhällsutvecklingsförvaltningen har märkt av att ett ökande antal storsäckar dumpats runt om i kommunen. Här är ett exempel som flera kommuninvånare hörde av sig med klagomål om.
Danderyds kommun har under en längre tid sett hur den olovliga dumpningen av storsäckar har ökat.
"Detta är något vi i den politiska majoriteten ser allvarligt på, både för att vi vill ha en ren och snygg kommun men också för att det är skattebetalarnas pengar som behöver tas för att forsla bort säckarna", säger Robert Nibelius (M).
"De som dumpar avfall på allmän plats ska inte känna att det är ett smidigt och riskfritt sätt att bli av med skräp men storsäckar som står kvar får inte bli en olägenhet för närboende och riskera att generera ytterligare sopor på platsen.", säger Thomasine von Essen (KD).
Övergivna storsäckar är miljörisk
Kommunen har i de fall där det har gått att koppla ihop byggavfall med pågående ombyggnader i närområdet skickat brev till fastighetsägare med uppmaning om att omedelbart ta bort avfallet. I andra fall när storsäckarna stått mycket trafikfarligt eller att innehållet misstänks utgöra en direkt miljörisk har kommunen valt att skyndsamt forsla bort dem.
"Vi gör en avvägning mellan om vi behöver agera skyndsamt eller om det går att avvakta för att undersöka andra möjligheter att få bort avfallet. När dumpningen sätts i system är det en form av välfärdsbrottslighet som vältrar över kostnaderna på kommunerna och då behöver vi agera", säger Rolf Lundgren (L)
Kommunen har hittills i år haft cirka 50 fall av dumpning av storsäckar runt om i Danderyd. Att transportera bort soporna är långt ifrån gratis. Pågående insats gäller drygt 60 storsäckar på 30-talet platser i kommunen.
"Vi tvingas hyra in kranbil som åker runt och plockar upp dem. Det är alla vi kommuninvånare som betalar bortforslingen. En onödig kostnad som vi hellre hade lagt på något som kommuninvånarna har större nytta av", konstaterar Jan Lundberg, park- och gatuchef i Danderyds kommun.
Ställ krav på hållbar sortering av sopor
Danderyds kommun har haft kontakt med flera av de privata företag som säljer stora avfallssäckar för hämtning för att diskutera problemet. Dessa företag lägger allt ansvar för hanteringen av säckarna på kunden. Det finns heller ingen märkning som gör att det går att koppla en dumpad säck till en köpare.
"Vi är tacksamma för om Danderydsborna hjälper till att lokalisera olovligt dumpat avfall. Ta en bild och gör en felanmälan via kommunen e-tjänst på Danderyd.se eller i appen ifall du upptäcker en dumpad storsäck", säger Jan Lundberg.
Tänk på att hantera ditt avfall rätt
- Du som beställare av bygg- och rivningstjänster behöver ställa krav på att den du anlitar gör sig av med avfallet på ett korrekt sätt.
- Kräv bevis på att företaget du anlitat lämnar soporna på en återvinningsstation eller liknande deponi.
- Det går också att beställa bortforsling separat på hemsidorna hos de företag som tillhandahåller sådana säckar. Däremot går det inte längre att betala bortforsling i samband med köpet.