Ökat antal råttobservationer – så här förebygger du problem

Som fastighetsägare är det viktigt att vara medveten om ansvaret för att hantera råttproblem. Genom att förebygga att råttor får tillgång till mat och skydd kan du minska risken för skadedjursproblem. Här får du råd om vad som gäller för sanering och hur du kan bidra till att hålla råttorna borta.

Under den senaste tiden har antalet råttobservationer ökat, och det är viktigt att fastighetsägare, både på privat och kommunal mark, tar ansvar för att förebygga och åtgärda problemet. Enligt gällande föreskrifter är det alltid fastighetsägaren som ansvarar för att sanera och hantera råttproblem på den mark de förvaltar. Detta innebär att både privatpersoner och kommunen måste vidta åtgärder för att sanera och förhindra råttangrepp på sina respektive fastigheter.

Så här förebygger du råttproblem

För att minska risken för råttor är det viktigt att hålla marken ren från fallfrukt och annat som kan locka råttor. En annan viktig åtgärd är att förvara sopor i slutna kärl så att råttorna inte kan få tillgång till mat.

Här är några tips på hur du kan förebygga råttproblem:

  • Plocka bort fallfrukt från marken, oavsett om det gäller din trädgård eller den mark som kommunen ansvarar för.
    Förvara sopor i slutna kärl.
  • Rensa bort material som kan ge råttorna skydd eller locka till sig skadedjur.
  • Om du behöver hjälp med sanering på den mark du ansvarar för, kontakta ett professionellt saneringsföretag. Kommunen ansvarar för saneringen på de kommunala fastigheterna, medan privatpersoner ansvarar för sanering på sina egna fastigheter.

För mer information om skadedjursbekämpning och förebyggande åtgärder