Danderyds kommun lanserar digital kulturmiljöhandbok
Danderyd har en unikt rik skatt av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och områden. Nu ska kommunens nya digitala kulturmiljöhandbok göra bebyggelsehistoria mer tillgänglig för alla.
Denna illustration visar byggnader från olika tidsepoker och är hämtad ur arkitekturguiden i Danderyds nya digitala kulturmiljöhandbok (rev 2024).
Kommunfullmäktige gav dåvarande byggnadsnämnden uppdraget 2020 (och 2021) att uppdatera den tidigare kulturmiljöhandboken och att göra den nya digital. Ett omfattande arbete har sedan under flera år pågått med att inventera och klassa samtliga fastigheter i kommunen för att identifiera värdefulla kulturmiljöer och byggnader. Vad som är av kulturhistoriskt intresse förändras till viss del över tid och dessutom tillkommer nya årsringar efterhand.
”Vi är stolta över att ha inventerat alla byggnader och områden och att kunna presentera detta som en digital kulturmiljöhandbok är en närmast unik satsning på att sprida kunskap”, säger Claes Breitholtz (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
”En bra vägledning”
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har nu beslutat att den nya kulturmiljöhandboken (rev. 2024) och nya riktlinjer för kulturmiljöhistoriska byggnader och miljöer ska vara underlag för att tillvarata kulturmiljövärden. Hur värden och kvaliteter påverkar kommunens bedömning i bygglovsärenden och vid detaljplanering ska prövas i varje enskilt fall.
”Danderyds kommuns nya kulturmiljöhandbok är tänkt att fungera som kunskapsunderlag för såväl kommunens tjänstepersoner och förtroendevalda som fastighetsägare och andra intresserade. Den är en bra vägledning för miljö- och stadsbyggnadskontoret när vi arbetar med nya detaljplaner eller vid beslut om bygglov. Vid bygglovsprövning ska också en avvägning göras mellan allmänna och enskilda intressen. Högt kulturmiljövärde betyder inte automatiskt ett förbud att ändra utan innebära att utveckling ska ske varsamt och utan att förvanska", säger stadsarkitekt Jamal Esfahani.
En digital kulturmiljöhandbok för framtiden
Kulturmiljöhandboken kommer att kunna nås via kommunens webbplats www.danderyd.se i början av 2025. Det webbaserade verktyget är gjort för att vara lättnavigerat. Det ska ge information om byggnaders och områdens värden och kvaliteter via kartor, texter och bilder. Här visas på spåren av gamla tider och hur de olika områdena i kommunen växt fram som årsringar.
”Vi vill utveckla kommunen hållbart och i samklang med vår kulturmiljö. Hållbarhet innebär också att förvalta kommunen i ett evighetsperspektiv, för oss som bor här nu men också för framtida generationer. Arbetet med att ta fram den nya kulturmiljöhandboken har skett i stor politisk enighet. Det är vår förhoppning att Danderydsborna ska få nytta och glädje av kulturmiljöhandboken för lång tid framöver”, säger Johanna Hornberger (M), kommunstyrelsens ordförande.