Gör som Jacob – öva på matte och bli en vinnare!

På fredag är det julavslutning i Danderyds kommunala grundskolor och på Danderyds gymnasium. En av eleverna som jobbat extra hårt den här terminen är Jacob Brzezinski Ädelroth som läser spetsutbildningen i matematik på gymnasiet. För en liten tid sedan gick han och vann Skolornas matematiktävling 2024 – med alla rätt!

Jacob Brzezinski Ädelroth vinnare av Skolornas matematiktävling 2024.

Kanske finns det andra elever som vill ta vara på ledigheten och ge sig själva chansen att bli lite bättre på matematik! Här kommer några tips från ett riktigt mattesnille.

Hur kommer det sig att du har blivit så bra på matte?

Den viktigaste anledning är att jag övat väldigt mycket. Jag har spenderat många, många timmar med att lära mig matte (utanför skolan) och lösa problem. Jag har också min omgivning att tacka: mina föräldrar och övriga släktingar är också matteintresserade och har uppmuntrat mig, och mina mattelärare har låtit mig räkna i min egen takt.

Får man kalla dig för ett mattesnille?

Det får man gärna göra! Att jag är ganska bra på matte är ju svårt att förneka, men att det gått så bra på just den här tävlingen betyder ju inte att jag är "bäst på matte" rent allmänt. Det innebär endast att jag råkar vara väldigt bra på att lösa just sådana problem som dyker upp på mattetävlingar under hård tidspress.

Hur gjorde du för att träna inför tävlingen?

Jag har övat väldigt mycket på gamla problem, både från Skolornas matematiktävling och andra tävlingar. Egentligen är det det enda sättet man kan förbereda sig på. Såklart kan man lära sig nya koncept och liknande, men det är inte särskilt viktigt, i alla fall inte på tävlingar, där det är meningen att man ska kunna lösa problemen även med ganska "enkel" matematik. Jag har också försökt öva tillsammans med andra personer som är intresserade av tävlingsmatte. Det är väldigt givande att diskutera problem med andra och utbyta idéer.

Vilken typ av matte tycker du är roligast? Svårast?

Jag är ett stort fan av talteori (vilket i princip handlar om heltalens egenskaper). Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Det finns många väldigt vackra satser inom talteorin. Jag tycker matte som är ganska "verklighetsbaserad", t.ex. statistik och ekonomi, är svårt, eller i alla fall tråkigt. Den är lite för "vardaglig", och blir således inte lika vacker som mer abstrakt matte.

Har du några tips till den som vill bli bättre på matte?

Det handlar om att öva, öva och öva, det finns liksom ingen genväg. Det är även bra att öva tillsammans med andra. Dels är det roligare såklart, och dels lär man sig bättre när man kan utbyta tankar med varandra. Det har i alla fall hjälpt mig. Och kanske viktigast: att ha kul medan man gör det. Om man tycker det är roligt att syssla med matte, kommer resten naturligt.

Vad tycker du om matematikundervisningen på Danderyds gymnasium?

Den är fantastisk! Våra mattelärare är väldigt bra och engagerade. Dessutom blir man stimulerad av att vara omgärdad av personer med samma matteintresse som en själv, som man blir när man går på spetsutbildningen i matematik. Innan jag började på mattespets kände jag väldigt få som hade samma matteintresse som jag, vilket kunde vara ganska tråkigt. Så är det verkligen inte längre. Dessutom blir det en väldigt trevlig stämning i klassen när alla har ett gemensamt intresse.

Mer information

Danderyds gymnasiums spetsutbildning i matematik