Danderyds åk 9-elever har landets högsta meritvärde - igen!

Att Danderyds elever har höga betyg har varit känt sedan länge. Och nu visar årets statistik från Skolverket att trenden håller i sig – vi är kvar i toppen. De elever som gick ut årskurs 9 i Danderyd i våras gjorde det med de högsta betygen bland alla kommuner i landet.

Elever i skola

- Det är förstås mycket glädjande att Danderyds skolor, både kommunala och fristående, återigen presterar ett fantastiskt resultat. Jag vill framföra ett tack till elever, vårdnadshavare och alla fantastiska medarbetare från förskola till gymnasium för bra insatser, säger Johannes Pålsson, bildningsdirektör i Danderyds kommun.

Högsta meritvärdet

Meritvärdet för eleverna som i våras gick ut årskurs 9 i Danderyds tre högstadieskolor – Fribergaskolan, Mörbyskolan och Viktor Rydbergs samskola – var i snitt hela 279 poäng. Ingen annan kommun i landet kan visa upp högre siffror. 

Minst E i samtliga ämnen

En annan mätpunkt som Skolverket presenterar handlar om andelen elever i årskurs 9 som går ut grundskolan med minst betyget E i samtliga ämnen. Även där är Danderyd i topp! Det är dessutom en förbättring från förra året, från 92,8 procent till årets 94,5 procent.

Full gymnasiebehörighet

Däremot har andelen elever som gick ut årskurs 9 med full gymnasiebehörighet – det vill säga med godkänt i svenska, matematik, engelska samt ytterligare fem ämnen – sjunkit något. Från 97,2 procent förra året till 95,9 i år. Någon dramatisk förändring är det dock inte utan Danderyd landar på andra plats bland alla kommuner i landet, efter Vaxholm.

Så beräknas meritvärdet

Meritvärdet räknas ut genom att elevens sjutton bästa betyg summeras. Varje betyg är värt 0-20 poäng. Ett A ger 20 poäng, ett F vilket är detsamma som underkänt ger noll poäng, ett E det vill säga godkänt ger 10 poäng.

Mer information

Mer statistik från Skolverket går att hitta här