Danderyd deltar i En vecka fri från våld med fokus på trygghet och stöd
Danderyds kommun uppmärksammar En vecka fri från våld som inleds idag. Det är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som belyser våld i nära relationer. Syftet är att ge fördjupad kunskap och att fler som behöver stöd i en våldsam relation ska våga söka hjälp.
Stöd till utsatta
Under hösten genomför socialförvaltningen en rad satsningar för att stärka det våldsförebyggande arbetet, med fokus på att hjälpa de som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. I workshops och föreläsning har medarbetare fått större insikt och kunskap samt tränat på bemötandet av utsatta personer. Alla genomgår en grundutbildning inom hedersrelaterat våld och förtryck.
– Det är avgörande att vi som socialtjänst blir ännu bättre på att upptäcka våld, ge rätt stöd och agera snabbt. Vår målsättning är att alla som lever med våld i en nära relation ska känna sig trygga med att vi finns där för att hjälpa dem, säger Ulrika Brugård, kvalitets- och utvecklingsstrateg på socialförvaltningen.
Det stöd socialförvaltningen kan erbjuda de som utsätts för våld är bland annat rådgivning, ekonomiskt stöd och skyddat boende.
Verktyg för att våga ta ställning mot våld
Bildningsförvaltningen samverkar med socialtjänsten på skolnivå och förvaltningsnivå. Många medarbetare inom bildningsförvaltningen möter barn och unga dagligen i exempelvis skolor, förskolor och kultur- och fritidsverksamhet. Det kan vara de som först upptäcker eller anar att barn och unga far illa eller riskerar att fara illa och gör orosanmälningar, som socialförvaltningen hanterar.
Ungdomskoordinatorerna inom Ungt fokus har deltagit i utbildning i MVP Fritid (Mentorer i Våldsprevention). Det är en metod från USA, anpassad till Sverige, som syftar till att förebygga mäns och killars våld mot kvinnor och flickor genom att utmana destruktiva normer kring manlighet och makt. En central del av metoden är att stärka ungdomars mod att ingripa i våldsamma eller diskriminerande situationer. Målet är att skapa en tryggare kultur där unga aktivt tar ställning mot våld.
Sedan tidigare bedriver skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet i Danderyds kommun ett brottsförebyggande arbete kring barn och ungdomar som bedöms vara i riskzonen för kriminalitet och/eller missbruk.
Handlingsplan mot brott
Våld i nära relation och upprepad utsatthet är också något som lyfts fram i handlingsplanen mot brott och för trygghet som Danderyds kommun och Lokalpolisområde Södra Roslagen kommit överens om. Det omfattar förändringar i rutiner, informationskampanjer, utbildningar och att sprida budskapet genom att använda ambassadörer som pratar om hur man förebygger våld. Det kan vara elever, volontärer, affärsidkare och ideella organisationer.
– Numera tar vi med polisanmälda brott i nära relation i våra veckovisa lägesbilder (på ett sätt som gör att man inte kan identifiera personer). Jag är säker på att det medför att våld i nära relation blir mer uppmärksammat och att vi får en bättre förståelse för de olika sätt som man kan vara utsatt på, vilka som kan vara inblandade och vilka som kan bli drabbade indirekt, säger Annette Lindell, brottsförebyggare på Danderyds kommun.
Kontakta oss!
Om du misstänker att någon är utsatt för våld, om du själv är utsatt, eller om du utsätter någon närstående för våld, kan du alltid kontakta kommunens socialtjänst. Du kan vara anonym. Det finns stöd och behandling både för de som är utsatta för våld och de som utövar våld. Allt stöd som erbjuds är frivilligt.