Budget 2025: Fortsatt fokus på skola och trygghet

Kommunstyrelsens ordförande lämnade den 10 oktober sitt förslag till budget för 2025 till kommunstyrelsen. Förslaget innebär en långsiktigt hållbar ekonomisk politik med oförändrad skatt, trots ett utmanande ekonomiskt läge i omvärlden.

Drönarbilder - Danderyds kommun

Nämnderna ges full kompensation för ökade kapitalkostnader och volymer, och kompenseras samtidigt för ökade driftkostnader samt införande av en ny hyresmodell och organisationsförändring.

Ordförandens förslag till budget innebär ett positivt resultat enligt balanskravet om 8,7 miljoner kronor, vilket är 11,5 miljoner kronor högre än budgeterat resultat enligt balanskrav 2024.

”I ett fortsatt tufft ekonomiskt läge med ökade kostnader för kommunala verksamheter så är jag glad att vi kan satsa stort på skolan för att bibehålla den höga kvalitet som våra barn och ungdomar möter i sin vardag. Därutöver fortsätter fokuset på vår trygghet genom satsningar på beredskap och säkerhet”, säger Johanna Hornberger, ordförande för kommunstyrelsen.

Ett axplock ur budgetens innehåll:

  • Skola: Erhåller sammanlagt 53 miljoner kronor. Uppräkning av peng för pedagogisk omsorg och förskola med i genomsnitt 7,3 procent, förskoleklass och grundskola med i genomsnitt 6,6 procent, fritidshem 5,6 procent, och gymnasiet med 2,8 procent.

    Ökningen innehåller ersättning för högre hyror som motsvarar en ökning av pengen om 3,5 procent för förskolan och 1,8 procent för grundskolan samt 1,8 procent för ökade personalomkostnader. Resterande del, 3 procent för grundskolan, är ett tillskott om 5 miljoner kronor i linje med planeringsförutsättningarna och skolutredningens rekommendation.

  • Omsorg: Erhåller sammanlagt 17 miljoner kronor. Ökning av omsorgspengen till omsorgboenden och LSS boenden sker med 4 procent och 15 procent för att täcka högre hyror (lokalschablon), samt hemtjänstchecken med 2 procent.

  • Idrottshallar: En satsning om 4 miljoner kronor för att förstärka kommunens arbete med att öka tillgängligheten till idrottshallarna.

  • Beredskap och säkerhet: En satsning om 6 miljoner kronor för att förstärka och utveckla kommunens arbete med beredskap och civilt försvar, IT-säkerhet och digitalisering.

Detta händer nu

På kommunfullmäktige den 14 november 2024 presenteras budgetförslaget för 2025 och plan för 2026-2027. Du kan följa kommunfullmäktiges sammanträden via länk eller på plats i kommunens lokaler i Mörby centrum.

Möteshandlingar samt budgetförslag hittar du här:

Budgethandlingar - Mötesportalen, Danderyds kommun