Kommunen har satt ut 200 abborrar i Ösbysjön

Danderyds kommun har släppt ut 200 abborrar i Ösbysjön. Förhoppningen är att dessa hungriga rovfiskar ska hjälpa till att återställa sjöns biologiska balans och som bonus blir vattnet klarare.

Åtgärder som ska få Ösbysjön i balans

Inplanteringen av abborrar är en av flera åtgärder för att förbättra förutsättningarna i Ösbysjön. För ganska exakt ett år sedan, i september 2023, genomfördes ett reduktionsfiske i sjön, då en stor mängd karp togs upp för att skapa en bättre biologisk balans.

"För oss är det viktigt att Ösbysjön mår bra så att både människor och djur som simmar där kan trivas. Inplanteringen av abborre är ytterligare en åtgärd vi gör för att skapa en bättre mångfald och ett klarare vatten i Ösbysjön", säger Robert Nibelius (M), ordförande i tekniska nämnden.

Många åskådare vid fisksläppet

Många Danderydsbor var intresserade när kommunen på fredagen satte ut de 200 abborrarna i Ösbysjön. Firrarna sprattlade i håven när de lyftes från transporttanken och de flesta gömde sig i vassen så fort de kom ner i vattnet.

Förhoppningen är stora om att abborrarna ska kunna hjälpa Ösbysjön att må bättre genom att äta karparnas fiskyngel och därmed minska karpen som gjort sjön grumlig. Abborren som art ska kunna överleva i sjöar av den här storleken även under kalla vintrar och syrefattiga förhållanden.

"Med den här typen av åtgärd finns tyvärr inga garantier för att önskvärt resultat uppnås. Men får bara abborrarna överleva ett antal år bör vi kunna se en skillnad i såväl biologisk mångfald som ett klarare vatten", säger Gunnar Andersson Wargert, miljö- och vattenplanerare på kommunens samhällsutvecklingsförvaltning.

Låt abborrarna göra sitt jobb

För att inplanteringen av abborre ska få effekt är det viktigt att abborrarna får chans att etablera sig. Inplanteringen av abborrar innebär alltså inte att det fritt fram att sätta spaden i jorden, gräva fram mask och ta med sig metspöt till Ösbysjön för att pröva fiskelyckan.

"Fiskeförbudet i kommunens sjöar gäller även i fortsättningen. Tanken är att de här firrarna ska äta sig mätta på fisk som idag utgör ett hot mot sjöns biologiska mångfald och kvaliteter. Inte själva bli uppfiskade. Fiska får man göra i andra vatten", säger Gunnar Andersson Wargert.

Fakta: Så mår Ösbysjön

  • Att Ösbysjön periodvis har grumligt vatten beror på att karp grumlar upp botten i sin jakt efter föda. Det bidrar till att sjön saknar den växtlighet som behövs för att binda upp sedimenten.
  • Sjön saknar predatorer som kan jaga och hålla efter den betande fisken, vilket skapar en biologisk obalans (och bidrar till grumligheten).
  • Sjön är påverkad av näringssalter men har ingen större problematik med övergödning.