Stocksundsgården och Anhörigföreningen får socialnämndens kvalitetspris

Socialnämndens kvalitetspris uppmärksammar verksamheter och föreningar som på ett innovativt och engagerat sätt stärker omsorg om samt livskvalitet hos de äldre i Danderyd.

Foto från vänster: medarbetare på Stocksundsgården - gruppchef Anusha da Silva, aktivitetsansvarig Eva Hedenskog, verksamhetschef Annika Davidsson, sjuksköterska Chehreh Motamedi och kock Dorota Tatar.

Matglädje och näringsriktig kost för äldre

Första priset, med en prissumma på 60.000 kronor, gick till Stocksundsgårdens vård- och omsorgsboende. Motiveringen lyder: Stocksundsgården har lyckats nå matglädje och ökad aptit genom kompetensutveckling, täta mål, mellanmålsvagn och näringsriktig kost som möter alla sinnen.

Verksamhetschef Annika Davidsson berättade i samband med att Stocksundsgården mottog ÄTUP-certifiering för arbetet med att förebygga undernäring, öka aptit och främja hälsa hos de äldre tidigare i år: 

-Vi strävar efter att de äldre ska få ännu bättre måltider för att stimulera aptiten och förebygga undernäring. Det här är ett samarbetsprojekt som alla medarbetare deltagit entusiastiskt i. Vi ser redan hur de äldre uppskattar den här satsningen och får i sig mer näring.

Foto från vänster: socialnämndens ordförande Birgitta Lindgren samt Karin Jakobsson och Maud Hofstedt från Anhörigföreningen som mottar andra pris.

Anhöriga är vardagshjältar

Andra priset, om 40.000 kronor, tilldelades Anhörigföreningen i Danderyd. Motiveringen lyder: Anhöriga benämns som våra hjältar i vardagen. Det är av stor vikt att de anhöriga får det stöd de kan behöva i det ibland tunga arbete att ta hand om sina nära och kära som har ett ökat behov av omsorg. Anhörigföreningen i Danderyd har sedan 2009 främjat ett långvarigt och starkt band mellan anhöriga och närstående, vilket i många fall är avgörande för att gynna en god livskvalitet hos båda parter!

Priset delades ut 16 oktober vid en festlig ceremoni på Djursholms slott.

Foto: Socialdirektör Åsa Lundgren hälsade deltagarna välkomna och socialnämndens ordförande Birgitta Lindgren delade ut priserna.

Om kvalitetspriset

Kvalitetspriset inom äldreomsorg är ett sätt att stimulera och uppmuntra verksamheter som med nytänkande, engagemang och professionalism har utmärkt sig och spridit erfarenheter inom ett eller flera områden. Föreningspriset uppmärksammar föreningar som främjar gemenskap och meningsfulla aktiviteter för seniorer.