Danderyd är årets friluftsförbättrare!

I enkätundersökningen Sveriges friluftskommun uppmärksammas de satsningar som gjorts under de senaste åren i Danderyds kommun. Arbetet i Danderyd har lett fram till att kommunen nu har utsetts till Årets förbättrare i Stockholms län.

- Det är förstås jättekul att vi är den kommun i länet som har förbättrat friluftslivet mest under de senaste tre åren! Jag tror att en bidragande orsak till detta är den friluftsplan som vi i kultur- och fritidsnämnden fattade beslut om år 2020. Där beskriver vi både den långsiktiga planering och det löpande underhåll av våra friluftsområden som vi ska göra, säger Gunilla Bellman ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I årets utgåva Sveriges friluftskommun lyfts bland annat det arbete som görs för skridskoåkningen i Danderyds kommun fram. Under vintern plogas banor på både sjöar och Edsviken - ett friluftsliv som lockar ut mängder av Danderydsbor under vintern.

- Vi plogar ca 17 km sjöisbana när vädret tillåter det, varav ca 14 km i en rundslinga på Edsviken, från Ulriksdals slott till Edsbergs slott, säger Pierre Nystedt som är chef för enheten idrotts- och fritidsanläggningar.

- Dessutom har vi många fina kilometer med preparerade spår och leder här i Danderyd, totalt omkring 60 km, bestående av bland annat motionsspår, ridspår och så Roslagsleden förstås, säger Pierre Nystedt.

Synliggöra friluftslivet

- Vi som kommun har en nyckelroll när det handlar om att skapa förutsättningar för friluftsliv. Vi kommer fortsätta att arbeta med tillgänglighet och med att synliggöra friluftslivet för våra kommuninvånare, säger Gunilla Bellman.

Sammantaget hamnar Danderyd på andra plats i länet, efter Huddinge. I landet landar Danderyd på plats 33 av de 228 kommuner som besvarat enkäten. 

Priset Sveriges friluftskommun delas årligen ut av Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges fritids- och kulturchefsförening. Syftet är att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

Mer information

Kultur- och fritidsplan 2022-2026

Här är en folder som beskriver friluftslivet i Danderyd