Trygghetsmätning: Hur trygga känner sig Danderydsborna?

Invånarna i Danderyd känner sig tryggare än genomsnittet i regionen. Det visar resultatet från trygghetsmätningen i polisregion Stockholm för 2024. Nu utvecklar kommunen sitt sätt att kartlägga brott och ordningsstörningar.

Aktiva pensionärer

Mätningen undersöker invånarnas upplevelse av trygghet, utsatthet för brott och förtroende för polis och kommun. Den genomförs årligen i samarbete mellan polisen och kommunerna i Stockholms län och på Gotland.

Hur trygga känner sig Danderydsborna?

I Danderyd har andelen som känner sig trygga när de går ut sent på kvällen ökat - från 77 % år 2020 till 87 % år 2024. I Polisregionen var motsvarande siffra 74 % 2024.

Resultaten visar också att kvinnor känner sig mer otrygga än män. 8 % av kvinnorna undviker att gå ut sent på grund av otrygghet, jämfört med 2 % av männen.

– Otryggheten kan vara högre vid vissa platser eller tider, vilket vi ser i både fritextsvar och frågor om ordningsstörningar, säger Annette Lindell, trygghetssamordnare i Danderyds kommun.

Fler synliga vuxna skapar trygghet

För att öka tryggheten satsar Danderyds kommun på närvaro av väktare, fältassistenter, grannsamverkansbilar och övervakningskameror. Dessutom ett nära samarbete med polisen för ökad närvaro.

– Dessa insatser är en del av vår överenskommelse med polisen, säger Gunnar Liljegren, ordförande i det brottsförebyggande rådet Trygg i Danderyd och fortsätter;

- För att göra offentliga platser, som knutpunkter, tryggare samarbetar vi med aktörer som SL, bostadsbolag, Mörby Centrums ledning, skolor i närheten, MTR, olika väktarbolag och Danderyds sjukhus.

Detta gör kommunen

För att förbättra arbetet ytterligare inför kommunen under 2025 ett nytt brottsförebyggande verktyg. Det ska kartlägga brott och ordningsstörningar så att man kan analysera och vidta effektiva åtgärder.

– Vi ser verkligen fram emot att komma igång med detta, säger Gunnar Liljegren.

Samtidigt har Danderyds kommun under 2024 inlett ett nytt projekt för att förbättra samarbetet med det vaktbolag kommunen anlitar.

– Väktarna som arbetar här är handplockade för att de har ett stort engagemang för Danderyd, säger trygghetssamordnare Annette Lindell.

För att väktarna ska få en djupare förståelse för brott och trygghetsfrågor i kommunen anordnas nu regelbundna utbildningar och träffar.

- Genom väktarrapporterna bidrar de med värdefull kunskap i både stort och smått som hjälper oss att öka trygghet och förebygga brott i kommunen, fortsätter Annette Lindell.

Kommunen satsar även på intern utbildning för att förebygga våld i nära relationer. Dessutom har rutinerna förbättrats för samarbetet kring barn som riskerar att fara illa. Detta sker inom ramen för SSPF, ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet. SSPF syftar till att tidigt upptäcka ungdomar som riskerar att begå brott eller redan är på väg in i kriminalitet.

– En viktig del i arbetet är att de inblandade kan dela viktig information, så att kommunen kan agera snabbt. Genom att förbättra hanteringen av samtycke delas rätt information och kommunen kan agera i tid, säger Annette Lindell.

Mer om trygghetsmätning

Nära 55 000 boende i regionen deltog i undersökningen 2024. Resultaten hjälper kommuner och polis att planera och prioritera insatser för ökad trygghet samt följa upp effekterna av tidigare åtgärder. Nästa mätning påbörjas i mars 2025.

Redovisning av trygghetsmätning 2024 - kommunstyrelsen Danderyds kommun

Trygghetsmätning i polisregion Stockholm 2024 - regional analys