Skolgång i utlandet kräver synnerliga skäl
Om det inte föreligger synnerliga skäl är det inte möjligt för barn som är folkbokförda i Sverige att tillfälligt under läsåret gå i skola i utlandet. I ett aktuellt fall där utbildningsnämnden fastslagit att synnerliga skäl inte förelåg, har nu förvaltningsrätten kommit fram till samma beslut.

Enligt föräldrarna i det aktuella fallet förelåg synnerliga skäl med hänvisning till att deras barn skulle medverka vid ett filmprojekt under ett par månader i utlandet.
- Skolplikt råder i Sverige, och för oss är det förstås oerhört viktigt att den följs. För att skolgång i utlandet ska beviljas måste det ske på en skola som framstår som ett fullgott alternativ till barnets skola här i Sverige och vi måste också kunna ha en insyn i verksamheten där, säger Danderyds kommuns bildningsdirektör Johannes Pålsson.
- Dessa två kriterier var uppfyllda i det aktuella fallet. Däremot bedömde utbildningsnämnden att det inte förelåg synnerliga skäl till den önskade skolgången i utlandet. Då kunde vi inte heller bevilja detta. Att nu förvaltningsrätten kommit fram till samma beslut som oss är förstås bra och visar hur viktig skolplikten är, säger Johannes Pålsson.
För att barn ska kunna få gå i skola i utlandet behöver vårdnadshavarna ansöka om detta hos kommunen om det gäller en period kortare än sex månader. Gäller det en period längre än så ska en ansökan om skolpliktens upphörande skickas in.