Så jobbar vi med säkra skolvägar
Danderyds kommun arbetar för säkra och trygga skolvägar. Vi vill att fler barn ska kunna gå och cykla till skolan eftersom det ger positiva effekter både för barnet och miljön runt skolan.
Danderyds kommun har sedan 2012 genomfört kartläggningar av vägar kring skolor, förskolor och idrottsplatser. Dessa kartläggningar har lett till flera konkreta förslag på fysiska förbättringar och många av dessa har redan genomförts.
Säkra skolvägar är viktigt
Under flera år har kommunen också arbetat för att uppmuntra fler barn och föräldrar att promenera, cykla eller åka kollektivt till skolan. Detta har skett genom arbetet med projektet Säkra skolvägar.
Gå, cykla eller ta bussen till skolan är vad vi vill uppmuntra till. Det är bra för både människor och klimatet och det gör miljön runt våra skolor säkrare. Att välja att gå eller cykla till skolan ger många dessutom positiva effekter för våra barn. Visste du att barn som rör på sig till skolan har lättare att fokusera och uppnår bättre resultat i skolarbetet?
Vi förstår att vardagspusslet kan innebära att det ibland är smidigare att ta bilen men vi vill förbättra förutsättningarna för fler att gå eller cykla till skolan. Danderyds kommun vill att alla barn ska ha en säker skolväg.
Danderyd arbetar med ett forskningsprojekt
Danderyds kommun arbetar med ett forskningsprojekt för säkrare skolvägar under 2024 och 2025. Vi kommer som en del i projektet genomföra en enkät.
Vi kommer även genomföra djupintervjuer med en mindre grupp personer. Resultaten från dessa djupintervjuer och enkätresultatet kommer att användas som planeringsunderlag.
Mer information om projektet
Projektets mål är att undersöka vad som kan ligga bakom föräldrars och barns oro för skolvägen och ta fram metoder för att arbeta strukturerat med att öka tryggheten så att fler väljer hållbara alternativ.
Vårt syfte med projektet är att ta reda på:
-
Huruvida den ökade oron och känslan av otrygghet påverkar barns resande till och från skolor och aktiviteter i Stockholmsregionen generellt.
-
Om oros- och otrygghetskänslan påverkar vårdnadshavares skjutsande av barn med bil, samt om det i förlängningen även påverkar hur vårdnadshavare tar sig vidare till arbetet.
-
Hur man får till den viktiga dialog och det engagemang som är avgörande för att få till en beteendeförändring och en ökad andel hållbara och aktiva skol- och pendlingsresor i regionen.
-
Hur man bäst ska arbeta med trygga och säkra skolvägar på ett strukturerat och långsiktigt sätt, där hela den kommunala verksamheten är involverad.
Läs mer:
Tips till föräldrar för säkrare skolväg