Ladda din elbil

Danderyds kommun har 64 publika laddplatser på nio platser i kommunen. Det kostar 4 kr/kWh att ladda din elbil vid kommunens egna laddstolpar.

Här kan du ladda din elbil

All el som kan tankas vid kommunens egna laddstationer är 100% förnybar. Det är så kallad normalladdning vid kommunens laddstolpar och effekten varierar mellan 3,7-22 kW:

  • Danderyds gymnasium (4 platser) 
  • Stockhagens IP (8 platser)
  • Djursholms IP (8 platser) 
  • Djursholms slott (3 platser) 
  • Danderydsvallen (8 platser)
  • Enebybergs IP (8 platser)
  • Cedergrenska tornet (8 platser) 
  • Svanholmsparkeringen (4 platser) Här gäller P-avgift.
  • Infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus (8 platser) Här gäller P-avgift. Kom ihåg att P-tillstånd behövs för att stå på infartsparkering.

Visa större karta

Här hittar du fler publika laddplatser

På Uppladdning.nu kan du se var det finns fler publika laddplatser i landet och regionen.

Uppladdning.nu

Vad kostar det?

  • Det kostar det 4 kr/kWh att ladda din elbil vid kommunens egna laddstolpar.
  • En laddning kostar mellan 6 till 8 kronor per mil beroende på hur mycket din elbil drar.

Ladda och betala med ChargeNode-appen

För att ladda din elbil vid kommunens laddstationer behöver du använda ChargeNode-appen. Om du inte redan har appen installerad, kan du enkelt ladda ner den genom att scanna QR-koden på laddstationen. När appen är installerad, registrerar du ditt fordon och kan därefter börja ladda.

Här hittar du information om hur du laddar ner ChargeNode-appen och registrera ditt fordon.

Kundtjänst och support för laddstationer

Vid driftstörningar eller frågor kan du kontakta ChargeNodes support. Supporten är tillgänglig dygnet runt och deras kontaktinformation finns på varje laddbox samt i appen.

Kontaktinformation för ChargeNode Support 

Telefon: 010 - 205 10 55 

Frågor & svar

Nej, du ska ladda din bil när du står på en parkeringsplats med laddstolpe. Detta för att laddplatserna ska vara tillgänglig för elbilar som behöver laddas. Du betalar bara för elen som din bil laddat.

På Svanholmsparkeringen och infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus gäller både parkeringsavgift och laddavgift.

Där kan du enkelt betala laddning och parkeringsavgift samtidigt genom att använda parkeringsappen Easypark.

Glöm inte att på infartsparkeringen krävs även P-tillstånd.

Infartsparkering

Så gör du

  • Med tidshjulet i appen sätter du tiden för laddning och parkering.
  • När tiden gått ut avslutas laddning och parkering.
  • Du betalar bara för den el som du har laddat. Har du betalat parkeringsavgift fortsätter den gälla tiden ut.

Kom ihåg: Vid laddplatserna måste man ladda under parkering. Om du väljer att avsluta din laddning manuellt i Easypark-appen avbryts också din parkeringsavgift.

Kommunen har sedan 2015 satt upp laddstolpar för elbilsladdning. Många av laddstationerna i Danderyds kommun har etablerats med stöd av Klimatklivet för att minska miljöpåverkan från transporter i kommunen. Syftet är att bidra till det nationella målet att Sveriges fordonsflotta ska vara fossilbränsleoberoende år 2030.

Kommunen upplåter mark till externa aktörer för att sätta upp laddstolpar på kommunens mark för att ytterligare underlätta för kommuneinvånarna att kunna ladda sin elbil.

Danderyds kommun är en av Sveriges mest elbilstäta kommuner och i slutet av 2023 var en tredjedel av invånarnas fordon rena elbilar eller laddhybrid.

Laddavgiften tas ut för att laddstationerna ska bära sina egna kostnader för el och drift och underhåll  av laddstolparna.

Priset baseras på att laddstationerna ska bära sina egna kostnader. Det innefattar investerad utrustning, avgift för elkostnad, drift och underhåll samt kundtjänst och administration.

Prissättningen ska också följa de olika regelverk och lagstiftningar som en kommun måste ta hänsyn till såsom konkurrenslagstiftningen, likställighetsprincipen, nätkoncessionslagstiftningen med flera. En kommun får t ex inte skänka bort el eller ta ut annat än självkostnadspris.

Avgiften höjs för att täcka ökade kostnader för el, drift och underhåll samt för att ersätta föråldrad laddutrustning. Höjningen säkerställer att kommunen följer självkostnadsprincipen, där vi varken går med vinst eller förlust.

Från 2026 justeras avgiften årligen den 1 januari utifrån konsumentprisindex (KPI).

Kommunens nya avgift på 4 kr/kWh ligger inom spannet 3–5,50 kr/kWh, som är vanligt för normalladdning i Sverige.

Fixa laddstation hemma

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. Är du intresserad av att skaffa en laddplats hemma? På Fixaladdplats.se hittar du oberoende rådgivning och information om hur du går tillväga. Fixaladdplats.se är ett samarbete mellan kommunen och Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Fixa laddplats själv

Ansök om att etablera publika laddplatser

I takt med att fler kör elbilar ökar efterfrågan på laddplatser. Nu ges intresserade aktörer möjlighet att sätta upp laddstationer på kommunens gator.

Dock är intresseanmälan tillfälligt pausad pga högt anmälningstryck.

Anmäla intresse om att sätta upp publik laddstation på kommunens mark

Kontaktinformation

Kontaktcenter Danderyds kommun

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Öppettider: måndag-fredag 8-16.30

Uppdaterad: 2025-01-07

Höjd avgift 1 januari 2025

Kommunens avgift för laddning av elbilar höjs från 3 till 4 kr/kWh från 1 januari 2025. Höjningen behövs för att täcka ökade kostnader för el, drift och nya investeringar, samt för att följa självkostnadsprincipen. Från 2026 ska avgiften justeras årligen efter KPI (konsumentprisindex).

Kommunen har 64 laddpunkter idag och planerar fler installationer för att uppfylla lagkrav. Målet är att underlätta övergången till elbilar och minska utsläppen. Tekniska nämnden får ansvar för att årligen justera avgiften efter förändringar i KPI.

Höjd avgift 1 januari 2025

Kommunens avgift för laddning av elbilar höjs från 3 till 4 kr/kWh från 1 januari 2025. Höjningen behövs för att täcka ökade kostnader för el, drift och nya investeringar, samt för att följa självkostnadsprincipen. Från 2026 ska avgiften justeras årligen efter KPI (konsumentprisindex).

Kommunen har 64 laddpunkter idag och planerar fler installationer för att uppfylla lagkrav. Målet är att underlätta övergången till elbilar och minska utsläppen. Tekniska nämnden får ansvar för att årligen justera avgiften efter förändringar i KPI.