En harmonisk sommar med barnen?

Nu stundar sol, värme och ledighet och både barn och föräldrar kan ha höga förväntningar på en härlig sommar tillsammans. Men ibland störs familjesemestern av gnäll och tjat. Familjebehandlarna Jessica Leander och Charlotte Landegren delar här med sig av konkreta tips för en mer harmonisk sommar med familjen. (Artikel från DanderydsAktuellt juni 2021)

Jessica och Charlotte är socionomer på socialförvaltningen och arbetar med föräldrarådgivning där de hjälper föräldrar och barn eller ungdomar att fungera och kommunicera bättre tillsammans.

Familjebehandlarnas bästa tips

– Det är bra att ha ett familjemöte där alla familjemedlemmar deltar och man kan prata om vilka önskemål och förväntningar man har på sommaren. Man kan börja med att utvärdera tidigare somrar, vad vill vi ha mer eller mindre av? Vad är rimliga förväntningar? säger Jessica.

- Här är det viktigt att bekräfta barnens förslag om aktiviteter, inflikar Charlotte. Alla förslag ska välkomnas och sen kan man prioritera tillsammans. Ju äldre barnen är desto viktigare är det att resonera kring sommarplanerna och lyssna in tonåringens synpunkter. 

- Som förälder behöver man också tänka på sig själv, tillägger Jessica. Vad behöver jag för att orka en hel sommar? Alla måste få lite av sina önskemål tillgodosedda så att det blir en bra helhet.

5x mer positivt

Vad ska man göra om man trots familjemötet och rimliga förväntningar faller in i gnäll-fällan med dålig stämning och tjat?

- Då ska man fokusera på positiv uppmärksamhet. Hur kan jag lyfta det som är bra? Strunta i att säga till om saker som städning och liknande. Sänk kraven och försök få en trevlig avslappnad stund där du gör något som barnet tycker om. Till exempel att spela ett spel, föreslår Jessica. Man brukar prata om att för en god relation behöver man ha fem gånger mer positiv uppmärksamhet än krav och tillsägelser.

Om man har prövat allt?

Ofta hjälper det att prata med andra, till exempel med vänner som också är föräldrar som kan dela med sig av sina erfarenheter.

- Ha tålamod när du testar en ny metod, råder Charlotte. Det tar tid, så försök ordentligt innan du ger upp en specifik metod. Barnen behöver också lite tid på sig för förändring. Var konsekvent i ditt handlande både när det gäller det positiva och negativa.

Föräldrarådgivning

Kontakta gärna socialförvaltningen och boka föräldrarådgivningen via e-tjänsten. Då får du tre samtal med en familjebehandlare som kan stötta dig som förälder. Det är kostnadsfritt och inga uppgifter om dig registreras av socialförvaltningen.

Föräldrarådgivning

Uppdaterad: 2022-04-27