Föreläsningar, cirklar och kurser

Här hittar du gruppverksamheter som du kan anmäla dig till som anhörig. Vissa arrangeras av Danderyds kommun, medan andra sker i samarbete med eller utav andra aktörer.

Webbkurs/Digitala grupper för anhöriga

Aktuella föreläsningar

En kostnadsfri digital föreläsning - Åsa Konradsson Geuken - Lillasystern som har vänt familjens stora sorg till en drivkraft

Åsa Konradsson Geuken har funnit sitt kall i livet sedan hennes bror insjuknade i schizofreni.

Åsa är anställd som universitetslektor och är docent i farmakologi vid Uppsala Universitet, där hon bedriver forskning inom fältet för schizofreni och har stor nytta av erfarenheterna med sin bror.

Utöver hennes arbete vid Uppsala Universitet så har hon även ett stort samhällsengagemang som rör frågor kring schizofreni och mental hälsa. Åsa är förbundsordförande för  Schizofreniförbundet och sitter som styrelseledamot i Center for Women’s Mental Health (WOMHER) och är medlem av styrgruppen i det nationella nätverket för patienter med nydebuterad psykos (NNNP).

Sommaren 2021 blev Åsa invald som styrelseledamot i European Federation of Associations of People With a Mental Illness (EUFAMI) och har med detta nu möjlighet att driva sina hjärtefrågor även på Europanivå.

Genom sitt företag ”Lecturing Minds Stockholm” föreläser Åsa med ett fokus på att sprida fakta och kunskap om schizofreni, anhörigskap, livskvalitet och behandling.

Sist men inte minst, så har Åsa skrivit två böcker. Den första är en populärvetenskapligt skriven bok om schizofreni med titeln: ”Schizofreni-livet med en psykossjukdom”. Denna är skriven  tillsammans med psykiatrikerna Sten Friberg och Ylva Wächter. Den andra boken är en barnbok med titeln ”När hjärnan blir sjuk” och som Åsa skrivit tillsammans med Klas Kullander som är professor i Neurovetenskap.

Åsa kommer att berätta om hur det var för henne att växa upp med en bror som utvecklade schizofreni och hur det har påverkat henne, om stigma och om värdet att vårda och stötta baserat på ”Value of Care-studien.

Datum:
17 oktober

Tid: 
18.00-19.30

TILL ANMÄLAN

En kostnadsfri digital föreläsning med Leif Svanlund från Spes- Suicidbubblan – Kritiskt läge

En digital presentation på distans av Leif Svanlund från Föreningen för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd i Stockholm (SPES). Presentationen riktar sig till de personer som vill få insikt i det kritiska tillstånd som våra närstående som avlidit i suicid har befunnit sig i. Ett tillstånd som efterlevande anhöriga har iakttagit kallat ”Suicidbubblan”.

22 oktober, 18.00-19.30

Anmäl dig till föreläsningen Kritiskt läge

En kostnadsfri digital föreläsning - Vikten av anställda med egen erfarenhet inom psykiatrisk verksamhet 

Föreläsare: Klas Sundström, BISAM inom Rättspsykiatri och Södertälje
Janine Semius BISAM, närstående, och barnrättsombud inom BUP. Om arbete som brukarinflytandesamordnare, BISAM, och vikten av att ha anställda personer med egen erfarenhet inom en psykiatrisk verksamhet.

7 november, 18.00-19.30

Anmäl dig till föreläsningen

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka)

För anhöriga som har en närstående med demenssjukdom eller kognitiv sjukdom erbjuder Nka en digital navigeringskurs. Den är avgiftsfri och innehåller flera föreläsningar om bland annat olika demenssjukdomar, bemötande och framtidsfullmakter.

Digital navigeringskurs för anhöriga på Nka

Guide till kunskap om äldre personer och psykisk (o)hälsa

Vanliga frågor om demens

Anhörigkonsulent och Silviasjuksköterska besvarar frågor från anhöriga till personer med demenssjukdom. 

Svar på vanliga frågor om demens

Alzheimers

"Min man hallucinerar och skriker i sömnen". Ta del av ett unikt podsamtal med entreprenören Monica Lindstedt på bloggen:

Lewy Body-sjukdom

Vad innebär det att vara anhörig?

Inbjudan till träffar kring Lewy Body

Förälder till barn med funktionsnedsättning

Är du nybliven förälder till ett barn som drabbats av omfattande funktionsnedsättning?

Nationell grupp för föräldrar till barn med sällsynt diagnos (omyndiga)

Nationell sällsynt anhörigträff för dig med myndiga barn

Första tiden (Nationellt Kompetenscentrum Anhörigas webb)

Informationsflyer - första tiden

Är du närstående till person med beroendeproblematik?

Anhörigprogram – Danderyds kommun

Beroendecentrum ger stöd

SNAPH (Stockholms Nätverk Aktion Psykisk Hälsa)

Lyssna på podden UPPSNAPPAT - från nära håll vid psykisk sjukdom

SNAPH Video - inspelade föreläsningar

Digital samtalsgrupp för vuxensyskon

Har du svårt att veta vilket ansvar du har för ditt syskon? Drabbas du ibland av dåligt samvete? Har du svårt att veta vad du själv vill? Kanske är du ett vuxensyskon och vill dela dina tankar och erfarenheter med andra som också känner igen sig i de här frågorna. 

Syskongrupp online för vuxna syskon

Uppdaterad: 2024-10-15