Frågor och svar om seniorlägenheter och trygghetsboende

Seniorlägenheter är lägenheter anpassade för äldre, exempelvis är trösklar borttagna, det finns dusch i alla badrum samt hiss i husen. De kräver inte ett biståndsbeslut.

Ett trygghetsboende är som seniorlägenheter anpassade för äldre samt har andra fördelar: värd/aktivitetsansvarig personal på plats, gemensamma lokaler, ökad trygghet och aktiviteter. De kräver inte ett biståndsbeslut.

Vård- och omsorgsboende är för äldre som är beroende av vård och omsorg av personal dygnet runt. För dessa krävs ett biståndsbeslut. Dessa kallas ibland äldreboende.

Korttidsboende är till för personer med behov av vård och omsorg dygnet runt under en kortare period. Det är inget permanent boende. Ibland används de som tillfällig avlösning för anhöriga. För vistelse här krävs ett biståndsbeslut.

 

 

Dessa regler gäller

  • Är du folkbokförd i Danderyds kommun kan du ställa dig i kö till en bostad i ett seniorboende/trygghetsboende från året du fyller 75. Du behöver inte ett biståndsbeslut.
  • Gifta och sammanboende par får stå i kö från det år som den äldste fyller 75 år.
  • Du kan bli tilldelad en lägenhet tidigast då du fyllt 75.
  • Du kan tacka nej två gånger till en erbjuden lägenhet. Om du tackar nej en tredje gång förlorar du din plats i kön.
  • Avgift: Du betalar en årlig köavgift på 250 kr. 
  • Lediga lägenheter utdelas efter kötid.
  • Prioritet: personer som saknar hiss eller har andra särskilda behov kan få prioritet.

Vänd dig till Kontaktcenter med frågor så får du hjälp.

Lägenheterna i Djursholm är under utredning och inget beslut är ännu taget om vad som ska ske med dem. De som bor där idag får bo kvar tillsvidare.

Kommunstyrelsen fattade beslut 2024-01-29 om att en ny detaljplan ska tas fram. Se löpande uppdateringar om pågående planarbeten:

Pågående planarbeten

Uppdaterad: 2024-08-05