Äldre
Kommunens övergripande mål är att du i Danderyd ska kunna åldras i trygghet och bemötas med värdighet och omtanke.
Biståndsbedömda insatser
Den hjälp som du kan få från äldreomsorgen är behovsprövad. Det betyder att en av våra biståndshandläggare utreder ditt behov av stöd innan beslut fattas. Bistånd är det juridiska begreppet som används i socialtjänstlagen för de hjälpinsatser som kan beviljas.
Om du inte är nöjd med beslutet om bistånd har du möjlighet att överklaga till förvaltningsrätten.
Kontakta biståndshandläggarna
Har du frågor eller vill ansöka om hjälp, kontakta våra biståndshandläggare inom äldreomsorgen. Du når dem via kommunens växel på telefon 08-568 910 00.
Telefontider
Tisdagar kl. 13–14
Övriga helgfria vardagar kl. 9–10
Kvalitetsmål
Äldreomsorgen i Danderyd bidrar till en trygg och värdig ålderdom som håller hög kvalitet och vid jämförelse är av hög nationell klass. Kvalitén säkerställs genom regelbundna kvalitetsuppföljningar.
Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen
Genom att införa lokala värdighetsgarantier vill Danderyds kommun förtydliga vad du som Danderydsbo kan förvänta dig av äldreomsorgen. Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta så att den äldre får ett värdigt liv och känner välbefinnande. Det betyder att man beaktar rätten till en privat sfär, självbestämmande, delaktighet, anpassade insatser, insatser av god kvalitet och ett gott bemötande. En känsla av välbefinnande kan vara en känsla av trygghet och meningsfullhet.
Broschyr för värdighetsgarantier
Riktlinjer för handläggning inom äldreomsorgen
Biståndshandläggare med utbildning i demensvård
Sex biståndshandläggare i Danderyds kommun har examen från en högskolekurs på 7,5 poäng i demensvård vid Silviahemmet på Sophiahemmets högskola. Utbildningen ger biståndshandläggare verktyg och kunskaper för att kunna hjälpa patienter med demenssjukdom.
Biståndshandläggaren är ofta den första att möta den som drabbats av demenssjukdom när stöd och hjälp behövs. Kunskap om demens är grunden för att se och förstå den drabbades behov, och även för att stödja närstående som ofta är de som vårdar den sjuke i det egna hemmet.
Läs mer om utbildningen för biståndshandläggare på Silviahemmets webbplats