Frågor och svar angående modersmål

Här kan du som är vårdnadshavare hitta svar på några vanliga frågor om modersmålsundervisningen i Danderyds kommun.

När får mitt barn börja läsa modersmål och delta i undervisningen? 

Efter att ni har skickat in ansökan till enheten för flerspråkighet, så är det några olika steg som behöver ske innan ert barn kan få börja läsa modersmål. 

  1. Modersmålsläraren bokar in ett första samtal med dig och barnet. Under det första samtalet pratar ni om vilken roll modersmålet har i er familj, vilka förkunskaper barnet har i språket och vad modersmålsundervisning innebär.
  2. Läraren sammanställer underlaget. Underlaget kommer sedan att användas av rektor för att fatta beslut om eleven har rätt att läsa modersmål. Det är endast rektor som kan fatta beslut om modersmålsundervisningen.
  3. Beslutet skickas till enheten för flerspråkighet. Eleven placeras i sin undervisningsgrupp. Familjen får besked från enheten för flerspråkighet när första lektionstillfället kommer att ske.
  4. Nya elever startar sin undervisning senast en månad efter skolstarten i augusti eller i samband med terminsstart. Detta möjliggör bra planering och förberedelse för elever och undervisande lärare. Undantag görs endast i dialog med undervisande lärare och enhetschef.  

Observera: Ingen elev får påbörja modersmålsundervisningen innan det finns ett formellt beslut underskrivet av rektor och eleven finns uppsatt på elevlistan och undervisningen syns på eleven schema. Har du ytterligare frågor kontakta enheten för flerspråkighet eller ditt barns rektor. 

När kan mitt barn börja läsa modersmål?

I Danderyds kommun erbjuds eleverna möjligheten att läsa modersmål från årskurs 1 till och med årskurs 9. Eleverna kan påbörja sin modersmålsundervisning under hela sin skoltid i grundskolan, men för att lättare möjliggöra att eleven kan tillgodogöra sig undervisningen och nå målen, är i regel det bästa att eleverna börja läsa så tidigt som möjligt.

Behöver vi ansöka varje år?

Nej, man behöver bara ansöka en gång.

Om det inte finns tillräckligt många elever, behöver vi göra en ny ansökan varje läsår?

Nej, vi sparar er ansökan så länge eleven går i en skola i Danderyds kommun. När vi har fler än fem ansökningar med elever som går i skolor i kommunen, så påbörjar vi processen för att starta upp ett nytt språk.  

Vad kan jag som förälder göra för att hjälpa mitt barn?

För att utvecklas i sitt språk behöver eleverna dagligen få möjlighet att använda och träna sitt modersmål. Precis som eleverna varje dag tränas i svenska språket i skolan och andra dagliga sammanhang.

Det betyder att du som förälder kan hjälpa ditt barn genom att till exempel prata modersmålet vid måltider, läsa sagor och titta på filmer och spela spel där språket tränas. Att skriva korta meddelande till barnen på modersmålet kan också vara ett sätt att träna dem i vardagen. Skapa gärna möjligheter att kommunicera med andra som pratar modersmålet, både i och utanför Sverige.  

Fråga gärna modersmålsläraren om bra tips på böcker eller andra aktiviteter. Har ni svårt att motivera barnet hemma så rådfråga gärna läraren eller andra föräldrar med flera språk hemma hur de gör. Under olika perioder i barnens utveckling kommer barnen med största sannolikhet tycka att det är jobbigt att läsa ett ämne till när deras kompisar gör andra saker. Det är naturligt, men många elever på högstadiet och i gymnasiet brukar säga att de uppskattar att de har med sig ett språk till. 

Hur sker undervisningen?

Undervisningen sker i klassrum på respektive skola med en anställd lärare med goda språkkunskaper i språket utifrån svensk läroplan och enligt svensk skollag. Grupperna har i regel aldrig fler än 15 elever och eleverna är indelade i åk 1–3, åk 4–6 och åk 7–9. 

Kursplanen har högt ställda mål i ämnet modersmål och vi har skickliga lärare som aktivt arbetar med att ha en undervisning där eleverna får träna på alla moment för att nå målen. Men en förutsättning för att eleverna ska ha en möjlighet att nå målen, är att de använder sitt modersmål aktivt varje dag.  

Varje lärare ansvarar för att undervisningen följer kursplanen och har en planering som möjliggör att eleverna får träna på alla moment i kursplanen. Har du frågor gällande innehållet i undervisningen, kontakta ditt barns lärare.

Kostar undervisningen något? 

Undervisningen är kostnadsfri precis som övriga skolan.

Vem har ansvar för mitt barn när det är på väg från sin ordinarie skola till modersmålsundervisningen på en annan skola? 

Rektor vid ditt barns skola har tillsynsansvar för ditt barn under den tid barnet vistas där. Modersmålsundervisningen är en del av undervisningen, som vilket ämne som helst. Det innebär att skolans rektors tillsynsansvar gäller såväl under modersmålsundervisningen som under den tid då eleven tar sig dit.

Erbjuds skolskjuts till modersmålsundervisningen? 

Nej, Danderyds kommun erbjuder ingen extra skolskjuts för de elever som läser modersmål. För de yngre barnen innebär det att du som vårdnadshavare kan behöva följa ditt barn till sin undervisning. För att underlätta för detta har vi valt att lägga undervisningen för de yngre barnen senare på eftermiddagen då vi tänker att många vårdnadshavare har arbetat klart för dagen.

Elever som inte kan gå eller cykla, samåka eller få skjuts har möjlighet att ansöka om SL:s skolkort. Ansökan görs via mejl till bildningsförvaltningen.

bildningsforvaltningen@danderyd.se

Mitt barns ordinarie schema gör att det inte hinner till modersmålsundervisningen, vad gör jag?

Det är naturligtvis olyckligt. Skolorna försöker göra det bästa för varje elev. Kontakta gärna rektorn vid ditt barns ordinarie skola för att reda ut om det finns möjligheter till justeringar. Kvarstår problemet kontakta enhetschefen på enheten för flerspråkighet.

Hur kontaktar jag den skola som modersmålsundervisningen hålls på om jag behöver?

Då undervisningen ligger sent på eftermiddagen, finns det inte möjlighet att kontakta skolan direkt.

Vid akuta händelser i samband med modersmålsundervisningen kan du kontakta enheten för flerspråkighet på telefon 08-568 915 39 eller 08-568 910 91.

Lärarna nås via mejl på fornamn.efternamn@danderyd.se.

Observera! Som vårdnadshavare bör du vara uppmärksam på att enheten för flerspråkighet har rätt kontaktuppgifter till dig.

Närvaro och frånvaro från lektionerna? 

Eftersom det endast är modersmålsundervisning en gång i veckan och på en annan skola än elevens ordinarie skola, så är det extra viktigt att meddela eventuell frånvaro från lektionen i god tid och enligt samma system som den övriga skolan.

Vårdnadshavaren är ansvarig för att senast kl 12.00 meddela om barnet är frånvarande från modersmålslektionen via lärplattformen. 

Närvaro och frånvaro rapporteras precis som alla andra lektioner, via lärplattformen, direkt i samband med lektionen. Om en elev i årskurs 1-6 inte är på plats när lektionen startas, kontaktas vårdnadshavaren av läraren eller någon annan på enheten för flerspråkighet.

När börjar och slutar modersmålsundervisningen i Danderyds kommun? 

Modersmålsundervisningen börjar i regel en vecka efter den ordinarie skolans start och slutar en vecka före. Modersmålsundervisningen sker enligt schema även om en enskild skola har studiedag eller annan aktivitet, om inte annat har meddelats.

Inställda lektioner och möjligheter till vikarie?

Om en modersmålslärare är frånvarande, så meddelas detta i första hand via lärplattformen till vårdnadshavarna i berörda elevgrupper så snart som möjligt under förmiddagen. För elever i årskurs 4–9 skickas också ett meddelande till dem. För elever på fristående skolor, skickas information via mejl till vårdnadshavare och till expeditionen på elevens hemskola.  

Att hitta en vikarie till skolan är generellt svårt och även i ämnet modersmål. I den mån vi har möjlighet att få tag på bra vikarier i ett specifikt modersmål, så försöker vi göra det.  

På samma sätt som vi inte har några tag igen-tillfällen för elever som varit frånvarande så har vi inte heller möjlighet att ordna extra tillfällen för att lektioner blivit inställda. Uppstår en situation där vi har många lektioner som blivit inställd så har vi en dialog med berörd lärare kring hur vi kan säkerställa att eleverna får den undervisning som de har rätt till.

Uppsägning av undervisning i ämnet modersmål

Modersmålsundervisning är en möjlighet som erbjuds eleverna i svensk skola. Om en elev eller vårdnadshavare inte längre vill att eleven ska läsa modersmål, måste platsen sägas upp skriftligt via vår e-tjänst. På samma sätt som båda vårdnadshavarna måste godkänna en ansökan om att läsa modersmål så måste också båda vårdnadshavarna säga upp platsen. 
Eleven finns kvar på listan och rapporteras som frånvarande till dess att en uppsägning har inkommit.

Kan man ha en ”paus” från undervisningen?

Elever i den obligatoriska skolan kan inte ta ledigt från studierna, samma sak gäller för modersmålsundervisningen. Om man under en termin av särskilda skäl, till exempel sjukdom eller krockar med schemat, önskar att ha ett avbrott från modersmålsundervisningen så måste detta meddelas till enheten för flerspråkighet. Inför kommande termin behöver man sedan meddela enheten att man önskar återuppta sina studier. Enheten för flerspråkighet stämmer av möjligheterna att eleven kan ansluta till sin tidigare undervisningsgrupp i dialog med undervisande lärare och placerar eleven på listan.

Om eleven är borta från undervisningen ett läsår, måste vårdnadshavarna skicka in en ny ansökan om modersmålsundervisning och beslut av rektor måste fattas i enlighet med rutinerna.

Vad gäller för minoritetsspråk?

I Sverige så definieras vilka språk som är minoritetsspråk enligt lag. I nuläget gäller det finska, meänkieli, romani chib, jiddisch, samiska.  

För elever som har en familj med bakgrund i dessa språk, gäller särskilda regler för elevens rätt att läsa modersmål. Det behöver inte finnas fem elever i kommunen utan det räcker med att en elev önskar läsa modersmål för att kommunen ska undersöka möjligheterna att ordna det. Det behöver inte heller vara ett dagligt umgängesspråk i hemmet. Eleverna har också en möjlighet att läsa längre än 7 år.

I skollagen står att en elev får läsa modersmål i 7 år, men Danderyds kommun har valt att ge möjligheten att läsa i 9 år, från årskurs 1 till och med årskurs 9.

Ges betyg i ämnet modersmål?

Elever i årskurs 6–9 får betyg i ämnet modersmål i enlighet med kursplanen. Om en elev inte deltar i undervisningen får eleven ett streck. Alla betyg rapporteras till elevens hemskola.

Om en elev får ett F i betyg ska detta meddelas vårdnadshavare och elev innan betyget är rapporterat till hemskolan. Rektor och mentor får information, precis som elev och vårdnadshavare, om skälet till betyg F och vad som behöver göras för att stödja elevens kunskapsutveckling.

Kan mitt barn få göra en prövning i ämnet modersmål?

Ja. Prövningen innebär att eleven får möjlighet att visa upp sina kunskaper i samtliga moment i kursplanen för årskurs 9 i ämnet modersmål. Det vill säga eleven behöver uppvisa kunskaper motsvarande att hen har läst modersmålet under hela sin skoltid. Eleven behöver prövas i skriftliga och muntliga delar samt även läsa en del texter av olika slag. 

För att göra en prövning, behöver eleven ansöka om att få göra detta via sin hemskola. Där fattar rektorn ett beslut och kontaktar sedan enheten för flerspråkighet.  
 
En prövning kan endast erbjudas om språket bjuds i kommunens regi under innevarande läsår och om det finns en behörig lärare som kan utföra uppdraget.

Om rektor beviljar eleven att göra en prövning sker det vid två tillfällen per läsår och ansökan ska ha inkommit senast den 1 september respektive den 1 februari.

Kontaktinformation

Enheten för flerspråkighet

Enhetschef: Jeanette Ocklund

jeanette.ocklund@danderyd.se

Telefon: 08-568 915 39

Sms: 073- 660 73 21

Ansökningar och fakturor:

enhet.flersprakighet@danderyd.se

Telefon: 08-568 910 91

Sms: 073-807 00 91

Lärarna

Modersmålslärarna arbetar i Danderyd på måndagar. Nås lättas via mejl.

fornamn.efternamn@danderyd.se

Uppdaterad: 2024-06-27

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.