Modersmål och minoritetsspråk

Elever som bor i Danderyds kommun eller går i någon av skolorna erbjuds modersmålsundervisning under årskurs 1-9. En förutsättning för att en elev ska erbjudas möjligheten att läsa ett modersmål är att eleven går i en skola som följer den svenska läroplanen.

Datum för undervisningen läsåret 2024/2025

Läsåret pågår enligt schema mellan den 26 augusti 2024 och den 2 juni 2025.  

Ingen undervisning sker under höstlov, jullov, sportlov eller påsklov. 

Enskilda skolors aktiviteter (studiedagar, prao och idrottsdagar) påverkar inte modersmålsundervisningen. 

Mer information skickas ut till alla i samband med terminens start. 

Rätt till modersmålsundervisning

Innan du ansöker om plats inom modersmålsundervisningen för ditt barn är det viktigt att du ta del av hur Danderyds kommun har valt att organisera och erbjuda undervisning.

För att ha rätt att delta i modersmålsundervisning ska det aktuella språket vara ett levande språk som används dagligen hemma. Minst en av föräldrarna ska ha språket som sitt modersmål. Det vill säga, det är inte tillräckligt att det bara är ett språk som familjen behärskar mycket väl.  

Rektor fattar beslut om eleven har rätt till modersmål utifrån kommunens riktlinjer och rutiner. Beslut krävs för att delta i undervisningen och ingen elev får delta i undervisning förrän eleven finns uppsatt på listan. Enheten för flerspråkighet organiserar och ansvarar för undervisningen och modersmålslärarna i enlighet med kommuns riktlinjer och rutiner. 

Modersmålsundervisning i Danderyds kommuns regi erbjuds de elever som går i en skola i kommunen, egen regi och fristående. Om en elev är folkbokförd i Danderyds kommun och går i en skola utanför kommunen, så behöver vårdnadshavarna ta kontakt med hemskolan och kommunen där modersmålsundervisningen administreras. Danderyds kommun betalar ut en modersmålspeng efter ansökan från hemskolan.

För elever som är adopterade och har ett annat modersmål än svenska, gäller att eleven måste ha grundläggande kunskaper i språket även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet.

Enligt skollag och läroplan ska förskoleklassen arbeta med flerspråkiga elever på motsvarande sätt som förskolan. 

Minst fem elever

Det krävs att minst fem elever i kommunen har sökt och blivit beviljade att läsa ett språk, för att undervisningens ska kunna starta. Det måste också finnas en lämplig lärare som kan undervisa i språket.

Ansökan sparas under elevens tid i grundskolan. Vi bevakar antalet ansökningar i ett språk. När minst fem ansökningar har inkommit kallar vi till ett första informationsmöte för att gå igenom de olika stegen innan undervisningen i språket kan startas upp.

Nationella minoritetsspråk

Huvudmannen är skyldig att anordna undervisning i ett nationellt minoritetsspråk om en elev vill få undervisning i det och det finns en lämplig lärare. Det finns inte några krav på att språket ska vara elevens dagliga umgängesspråk eller att eleven har grundläggande kunskaper i språket. 

De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. 

Undervisningens upplägg

Modersmålsundervisningen sker i grupp på måndagar enligt förutbestämda tider och skolor. Klassrummen finns på Mörbyskolan och Fribergaskolan.

Generellt gäller följande tider för respektive stadium:
 
Årskurs 4–6: kl 15:20-16:05 
Årskurs 7–9: kl 16:20-17:05 
Årskurs 1–3: kl 17:15-18:00 
 
Elever i årskurs 4–9 tar sig själva till undervisningen. Elever i årskurs 1–3 behöver få hjälp av någon vårdnadshavare eller motsvarande för att ta sig till undervisningen. Kommunens regler kring skolskjuts gäller.  
 
I vissa språk där antalet elever är väldigt få, sker undervisningen med något förändrade gruppindelningar och lektionstider. Tiderna då är kl 16.20-17.05 och 17.15-18.00. Enheten för flerspråkighet kommer att informera dig om vad som gäller om du skulle vara berörd. 

Frågor och svar om modersmålsundervisning

Här kan du hitta svar på några vanliga frågor och modersmålsundervisningen

Ansökan om modersmålsundervisning

Avanmälan av modersmålsundervisning

Riktlinjer för modersmål

Våra riktlinjer för modersmål finns på sidan med styrdokument, under rubriken Styrande dokument - förskola och skola. 

Kommunens styrdokument

Kursplan

Skolverkets kursplan i modersmål

Kontaktinformation

Enheten för flerspråkighet

Enhetschef: Jeanette Ocklund

jeanette.ocklund@danderyd.se

Telefon: 08-568 915 39

Sms: 073- 660 73 21

Ansökningar och fakturor:

enh.flersprakighet@danderyd.se

Telefon: 08-568 910 91

Sms: 073-807 00 91

Lärarna

Modersmålslärarna arbetar i Danderyd på måndagar. Nås lättas via mejl.

fornamn.efternamn@danderyd.se

Uppdaterad: 2024-08-15