Ansök till gymnasieskolan
Danderyds kommun har ett samarbetsavtal med kommunerna i Stockholms län. Det innebär att elever i dessa kommuner fritt kan välja gymnasium i hela regionen.
Val och byte av gymnasieskola
Gymnasieantagningen Storsthlm är det gemensamma antagningskansli som ansvarar för antagningen till de kommunala och fristående gymnasieskolorna och anpassade gymnasieskolorna (gymnasiesärskolor) i Stockholms läns kommuner samt Håbo och Gnesta kommun.
Hos Gymnasieantagningen Storsthlm finns information om hur gymnasievalet går till och vilka program det finns att välja mellan.
Viktiga datum inför gymnasievalet
Gymnasieantagningen Storsthlm har samlat de viktigaste datumen under året som följer för dig som ska välja och börja i gymnasiet. Om du vill kan du få datumen inlagda direkt i din egen kalender.
Jämför gymnasieskolor
Det finns flera olika tjänster som gör det möjligt för dig att jämföra gymnasieskolor med varandra. Det finns tjänster från Gymnasieantagningen Storsthlm som jämför skolor i Stockholms län och tjänster från Skolverket som jämför skolor i hela landet.
Hitta och jämför gymnasieskolor i Stockholms län
Antagning och reservantagning
Har du inte antagits till något val står du kvar som reserv på dina val.
Från den 12 augusti och till och med den 30 augusti är det gymnasieskolorna som ansvarar för reservantagningen, enligt Gymnasieantagningens turordning.
Från och med lördag den 31 augusti kan skolorna fortsätta att ta in elever, men då behöver de inte följa Gymnasieantagningens reservlista. Du kontaktar då själv den skola som du är intresserad av.
Efter den 15 september kommer ansvarig för kommunens aktivitetsansvar kontakta de ungdomar som inte är inskrivna på något gymnasieprogram.
Har du fått ditt gymnasiebesked och är osäker på vad du ska göra?
Om du har fått ditt gymnasiebesked men är osäker på vad du ska göra nu, bör du i första hand vända dig till Gymnasieantagningen.
Det här händer nu
Har du inte antagits till något val står du kvar som reserv på dina val. Du kan även göra ett sent val till utbildningar som har lediga platser efter slutantagningen.
Om du lägger till en ny utbildning i din ansökan efter slutantagning, hanteras den som ett sent val. Då prövas du endast till utbildningen i mån av plats. Det betyder att du prövas för att bli antagen efter alla eventuella reserver som gjorde valet till utbildningen redan under omvalsperioden i maj. Du kommer alltså sist i kön efter alla som har gjort sitt val i tid, oavsett om du har högre meritpoäng.
När du har blivit antagen till ett val stryks alla val som ligger under och är inte längre aktuella i din ansökan. Om du avstår (tackar nej) till den plats som du blivit antagen till riskerar du att bli utan gymnasieplats.