Antagningsordning
För de kommunala skolorna gäller att de i första hand ska erbjuda plats till elever som är bosatta i Danderyd. Elever bosatta i andra kommuner antas i mån av plats. När det är fler sökande än det finns platser på en kommunal skola i Danderyd, utgår man från antagningsordningens urvalsgrunder för att fördela platserna.
Antagningsordning i Danderyds kommunala skolor
Om det är fler sökande än det finns platser på en kommunal skola i Danderyd är det till och med den 31 december 2024 i första hand den relativa närhetsprincipen som gäller för att avgöra vem som får en plats och inte. Om två elever skulle få exakt samma värde i relativa närhetsprincipen, används därefter absolut närhet som urvalsgrund. Blir värdet lika även i den absoluta närheten används lottning för att avgöra vem som får platsen.
Från och med den 1 januari 2025 har Danderyds kommuns kommunala skolor följande urvalsgrunder
Urvalsgrunder för placering i förskoleklass samt åk 1 till och med åk 3
- Syskonförtur gäller vid skolbyten för de barn och elever som har ett syskon som är placerat i årskurs F-3 på skolan innevarande läsår. Vid skolvalet gäller syskonförtur för de barn som ska börja i förskoleklass och som kommer att ha ett syskon som är eller ska bli placerat i årskurs F-3 på skolan under det kommande läsåret.
- Relativ närhet
- Absolut närhet
- Lottning
Urvalsgrunder för placering i åk 4 till och med åk 9
- Relativ närhet
- Absolut närhet
- Lottning
Syskonförtur
Syskonförturen gäller bara om vårdnadshavarna gör en skolansökan och endast om barnet och dess syskon är folkbokförda på samma adress. Urvalsgrunden gäller även för de barn och elever som inte är biologiska syskon men som lever i samma familj boende på samma folkbokföringsadress.
Relativ närhet
Vid den relativa närhetsprincipen mäts skillnaden i avstånd mellan hemmet och den sökta kommunala skolan jämfört med mellan hemmet och den närmaste alternativa kommunala skolan.
Principen kan förklaras som att ju mer eleven skulle förlora i avstånd på att inte få en plats i den utvalda skolan, desto längre fram i prioriteringsordningen kommer eleven i urvalet till den skolan.
Absolut närhet
Om fler elever än vad det finns platser för önskar gå vid en viss skola, avgör urvalsgrunden absolut närhet vilken elev som tilldelas platsen. Det innebär att platsen tilldelas den elev som bor närmast skolan. Detta kan bli aktuellt om två eller flera elever har exakt samma värde för relativ närhet.
Lottning
Om urvalsgrunden för både relativ närhetsprincip och absolut närhet är exakt lika för två personer, återstår att platsen tilldelas genom lottning.
Så här mäts avstånden
Det avstånd som används vid urvalsgrunden relativa närhetsprincipen respektive absolut närhet utgörs av närmaste gång- eller cykelväg mellan kommunens adresspunkter för skolan och fastigheten där eleven är folkbokförd. Givet adresspunktens position på fastigheten identifieras den punkt på vägnätet som, fågelvägen, ligger närmast adresspunkten och därifrån mäts avståndet. Det innebär att mätningen inte är beroende av en fastighets in-/utfart.
Undantaget är vägar som inte kan används för gång eller cykling, till exempel en större motorväg som E18. Avstånden mäts med hjälp av Nationella vägdatabasen, NVDB.
För elever boendes på Tranholmen räknas skolvägen över bron, även under den tid då bron inte ligger på plats.
Antagningsordning i fristående skolor
De fristående skolorna kan ha andra urvalsregler än de kommunala skolorna. Mer information finns på respektive fristående skolas hemsida.