Val av skola
När du vill ansöka om plats på en kommunal skola i Danderyd använder du dig av vår e-tjänst. Via e-tjänsten kan du också säga upp en plats, ändra vistelsetid för ditt barn och uppdatera dina kontaktuppgifter. För att ansöka om plats i en fristående skola, kontaktar du dem.
E-tjänst för val av skola
När du vill ansöka om plats på en kommunal grundskola i Danderyd använder du dig av vår e-tjänst Välj förskola, pedagogisk omsorg, grundskola eller fritidshem. Via e-tjänsten kan du också bland annat säga upp en plats och uppdatera dina kontaktuppgifter.
Under skolvalsperioden - 20 januari till och med 10 februari 2025 - och ytterligare en vecka är det inte möjligt att ansöka om byte av skola eller göra andra ändringar via e-tjänsten.
För att ansöka om plats i anpassad grundskola, resursklass eller verksamhet för språkstörning görs ansökan på annat vis, se nedan.
Ansök till anpassad grundskola
Ansök till resursklass samt verksamhet för språkstörning
Välja skola till hösten
Under ett par veckor i januari och februari varje år är det dags för dig som har ett barn som till hösten ska börja i förskoleklass eller åk 7 att välja skola till ditt barn. I vissa fall gäller skolvalet även elever som ska börja i åk 4. Skolvalet görs via e-tjänsten Mitt skolval.
Skolvalet inför hösten 2025 håller öppet mellan den 20 januari och 10 februari 2025.
Mer information om skolvalet 2025
Byta skola
Här har vi samlat några frågor och svar om hur du gör för att ansöka om byte till en annan grundskola i Danderyd.
Hur gör jag om jag vill byta skola för mitt barn?
För att ansöka om ett skolbyte för ditt barn, logga in på vår e-tjänst Välj förskola, pedagogisk omsorg, grundskola eller fritidshem.
I e-tjänsten anger du vilken skola ni önskar byta till, vilken årskurs som är aktuell och från vilket datum. Om ni ska flytta till en annan adress inom kommunen eller flytta in till kommunen, är det bra information att lämna till oss via informationsfältet.
Du loggar in på e-tjänsten med bank-ID. Om du inte har bank-ID kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen så hjälper vi dig med din skolbytesansökan.
Om vi är flera som önskar byta till en viss skola, vem får då platsen?
Om det är fler sökande till en skola än vad det finns platser, tillämpar Danderyds kommun följande urvalsgrunder; relativ närhet, absolut närhet och i sista hand lottning.
Du kan läsa mer om de olika urvalsgrunderna på sidan Antagningsordning.
Vi vill byta från en fristående skola i Danderyd till en kommunal, vad gäller då?
Alla elever som är folkbokförda i Danderyds kommun har rätt till en placering på en kommunal skola i kommunen.
För att byta från en fristående skola i Danderyd till en kommunal behöver du göra en ansökan om skolbyte i vår e-tjänst Välj förskola, pedagogisk omsorg, grundskola eller fritidshem.
Kommunen har en skyldighet att erbjuda en plats i en kommunal skola i Danderyd men inte nödvändigtvis i den skolan som du väljer, därför prövas din ansökan enligt Danderyd kommuns urvalsgrunder tillsammans med övriga som ansökt om skolbyte.
Om du inte får en plats på den sökta skolan ska kommunen erbjuda en skola nära hemmet där det finns plats i aktuell årskurs. En skola nära hemmet behöver inte nödvändigtvis vara den skola som ligger närmast.
Skulle du efter att du har fått avslag på din skolbytesansökan, ändå fortsatt vara intresserad av en plats i en kommunal skola, vänligen kontakta bildningsförvaltningen via e-tjänsten Kontakta kommunen.
Varför har min ansökan om skolbyte avslagits?
Anledningen till att din ansökan avslagits är att det är fullt på den skola som du önskat byta till. I det fall det finns fler sökande till en skola än vad det finns platser, tillämpar Danderyds kommun följande urvalsgrunder; relativ närhet, absolut närhet och i sista hand lottning.
Du kan läsa mer om de olika urvalsgrunderna på sidan Antagningsordning.
Om du fortfarande vill byta skola är du välkomna att skicka in en ny ansökan om skolbyte.
Hur överklagar jag beslutet om mitt barns skolplacering?
Om du inte har fått den önskade placeringen kan du överklaga den. Läs mer på sidan Överklaga skolplacering.
Antagningsordning
När det är fler sökande än det finns platser på en kommunal skola i Danderyd, är det den relativa närhetsprincipen som avgör vem som får en plats och inte.
Så här fungerar antagningsordningen
På väg att flytta till Danderyd
Är barnet eller eleven på väg att flytta till Danderyd och även bli folkbokförd här kan en kopia på till exempel ett köpekontrakt visas hos de skolor som du söker till, eftersom det är skolorna själva som hanterar sina antagningar.
Ansökan görs via e-tjänsten Välj förskola, pedagogisk omsorg, grundskola eller fritidshem, samma e-tjänst som bosatta i kommunen använder.
Bosatt i annan kommun
Danderydsbarn har alltid förtur till plats inom den egna kommunen. Barn och elever som inte är folkbokförda i Danderyd, kan i mån av plats få en placering på en skola här.
Ansökan görs via samma e-tjänst som används av bosatta i kommunen; Välj förskola, pedagogisk omsorg, grundskola eller fritidshem.
Val av grundskola utanför Danderyd
Kommunen har tillsammans med vårdnadshavarna ansvar för att alla skolpliktiga elever i Danderyd genomför sin skolplikt. Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska gå i en skola utanför Danderyd ansöker du direkt till den skolan.
När du har fått en plats på den nya skolan behöver du anmäla skolbytet i vår e-tjänst Välj förskola, pedagogisk omsorg, grundskola eller fritidshem. Du anger där att du byter till "En skola utanför Danderyd". Därefter behöver du meddela bildningsförvaltningen detta. Det gör du via e-tjänsten Kontakta kommunen.
Danderyds kommun ersätter grundskolor i andra kommuner i Sverige med samma belopp, skolpeng, som skolorna i Danderyd får. Skolpeng betalas däremot inte ut till skolor utanför Sverige.
Kvaliteten i skolorna
Det finns flera olika tjänster som gör det möjligt att jämföra skolor med varandra och som visar statistik över kvaliteten i Danderyds skolor.
Regler för val av skola
Regler för val av grundskola i Danderyds kommun - gäller fr.o.m. 2024-01-01