Val av skola
När du vill ansöka om plats på en kommunal skola i Danderyd använder du dig av vår e-tjänst. För att ansöka om plats i en fristående skola behöver du kontrollera med dem vad som gäller för den aktuella skolan.
E-tjänst för skolplacering
När du vill ansöka om plats på en kommunal grundskola i Danderyd använder du dig av e-tjänsten Mitt skolval.
För att ansöka om plats i anpassad grundskola, resursklass eller verksamhet för språkstörning görs ansökan på annat vis, se nedan.
Ansök till anpassad grundskola
Ansök till resursklass samt verksamhet för språkstörning
Aktiv ansökan
Bildningsförvaltningen kontaktar inte vårdnadshavare inför beslut om placeringar, utan utgår från att de kompletta ansökningar som inkommit gäller.
I Danderyds kommun tillämpas direkta skolbyten vilket innebär att om ditt barn har fått en ny skolplacering kan den skolplats ditt barn lämnar, tillsättas vid samma tillfälle som ditt barn får sin nya skolplacering. Det är alltså inte säkert att den skolplats ert barn har idag finns kvar och ni kan därmed inte ångra ert skolbyte efter att ni erhållit ett placeringsbeslut.
Observera att om angivna önskemål om skolplacering inte längre är aktuella är det viktigt att ni ändrar eller tar bort er ansökan från vår e-tjänst.
Skillnad på skolval och skolbyte
Skolvalet sker en gång per år och är obligatoriskt för de barn och elever som saknar skolplacering kommande läsår på sin skola. I Danderyds kommun gäller det för barn som ska börja i förskoleklass samt för elever som ska börja i årskurs 7. Elever som slutar årskurs 3 i Ösbyskolan omfattas också av skolvalet.
Skolbyte är för elever som redan har en skolplacering och vill byta till en annan skola.
Välja skola till hösten
Under ett par veckor i januari och februari varje år är det dags för dig som har ett barn som till hösten ska börja i förskoleklass eller åk 7 att lämna önskemål om skola till ditt barn. Skolvalet gäller även för elever som går i åk 3 i Ösbyskolan.
Skolvalet görs via e-tjänsten Mitt skolval. Skolvalet inför hösten 2025 håller öppet mellan den 20 januari och 10 februari 2025.
Mer information om skolvalet 2025
Byta skola
Från och med 1 januari 2025 gäller nya perioder för när du kan ansöka om skolbyte för ditt barn.
För elever som är folkbokförda i kommunen och har en kommunal skolplacering handläggs ansökningar om skolbyten vid tre olika skolbytesperioder per läsår.
- Maj – Juni: Inför skolstart kommande hösttermin
- Augusti – September: Start på den nya skolan så snart som möjligt
- November – December: Inför skolstart kommande vårtermin
För elever som ska flytta in till Danderyds kommun och elever som är folkbokförda i kommunen men saknar en kommunal skolplacering handläggs ansökningarna löpande.
Antagningsordning
När det är fler sökande än det finns platser på en kommunal skola i Danderyd, är det kommunens antagningsordning som avgör vem som får en plats och inte.
Så här fungerar antagningsordningen
På väg att flytta till Danderyd
Är ni på väg att flytta till Danderyd och har barn som behöver en skolplacering i Danderyds kommun ska ni göra en ansökan om skolbyte via e-tjänsten Mitt skolval. I e-tjänsten har ni möjlighet att ange att ni är på väg att flytta in till kommunen och även bifoga ett köpe- eller hyreskontrakt då det är obligatoriskt för att vi ska kunna ta hänsyn till er nya adress i kommunen.
Bosatt i annan kommun
Danderydsbarn har alltid förtur till plats inom den egna kommunen. Barn och elever som inte är folkbokförda i Danderyd, kan i mån av plats få en placering på en skola här.
Ansökan görs via samma e-tjänst som används av bosatta i kommunen.
Val av grundskola utanför Danderyd
Kommunen har tillsammans med vårdnadshavarna ansvar för att alla skolpliktiga elever i Danderyd genomför sin skolplikt. Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska gå i en skola utanför Danderyd ansöker du direkt till den skolan.
När ert barn har fått en plats på den nya skolan behöver ni meddela bildningsförvaltningen detta. Det gör du via e-tjänsten Kontakta kommunen.
Danderyds kommun ersätter grundskolor i andra kommuner i Sverige med samma belopp, skolpeng, som skolorna i Danderyd får. Skolpeng betalas däremot inte ut till skolor utanför Sverige.
Frågor och svar om skolbyte
Här har vi samlat några frågor och svar om hur du gör för att ansöka om byte till en annan grundskola i Danderyd.
Hur gör jag om jag vill byta skola för mitt barn?
För att ansöka om ett skolbyte för ditt barn, logga in på e-tjänsten Mitt skolval.
I e-tjänsten anger du vilken skola ni önskar byta till, vilken årskurs som är aktuell och från vilket datum. Om ni ska flytta till en annan adress inom kommunen eller flytta in till kommunen behöver du i samband med ansökan om skolbyte även göra en flyttaanmälan och bifoga köpe- eller hyreskontrakt som styrker er kommande flytt i eller till kommunen.
Du loggar in på e-tjänsten med bank-ID. Om du inte har bank-ID kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen så hjälper vi dig med din skolbytesansökan.
Om vi är flera som önskar byta till en viss skola, vem får då platsen?
Om det är fler sökande till en skola än vad det finns platser, tillämpar Danderyds kommun från och med 1 januari 2025 följande urvalsgrunder om man söker ett skolbyte i förskoleklass samt årskurs 1 till 3:
- Syskonförtur för de barn och elever som har ett syskon som är placerat i årskurs F.3 på skolan innevarande år
- Relativ närhet
- Absolut närhet
- Lottning
Om det är fler sökande till en skola än vad det finns platser, tillämpar Danderyds kommun följande urvalsgrunder om man söker ett skolbyte i årskurs 4 till och med årskurs 9:
- Relativ närhet
- Absolut närhet
- Lottning
Du kan läsa mer om de olika urvalsgrunderna på sidan Antagningsordning.
Vi vill byta från en fristående skola i Danderyd till en kommunal, vad gäller då?
Alla elever som är folkbokförda i Danderyds kommun har rätt till en placering på en kommunal skola i kommunen.
För att byta från en fristående skola i Danderyd till en kommunal behöver du göra en ansökan om skolbyte i e-tjänsten Mitt skolval.
Kommunen har en skyldighet att erbjuda en plats i en kommunal skola i Danderyd men inte nödvändigtvis i den skolan eller de skolor som ni har önskat i er ansökan. Därför prövas er ansökan enligt Danderyd kommuns urvalsgrunder tillsammans med övriga som ansökt om skolbyte.
Om ert barn inte får en plats på den eller de skolor som ni önskat plats på i er ansökan behåller barnet sin nuvarande placering.
Om ni fått avslag på de skolor som ni önskat plats på i er ansökan men är fortsatt intresserade av en plats i en kommunal skola, ska kommunen erbjuda en skola nära hemmet där det finns plats i aktuell årskurs. En skola nära hemmet behöver inte nödvändigtvis vara den skola som ligger närmast. Vänligen kontakta då bildningsförvaltningen via e-tjänsten Kontakta kommunen för att få hjälp med en kommunal skolplacering.
Vi vill byta från en kommunal skola i Danderyd till en fristående skola, vad gäller då?
Om ert barn idag går på en kommunal skola och vill byta till en fristående skola i Danderyd under någon av skolbytesperioderna kan ni ansöka i e-tjänsten Mitt skolval. Vill ni ansöka utanför skolbytesperioderna behöver ni göra en separat ansökan direkt till den fristående skolan.
En friskola kan ha andra antagningsordningar och anmälningsförfaranden än kommunen varpå vi rekommenderar er att kontakta den aktuella skolan för information om vad som gäller för den skola som ni är intresserade av.
Om ni fått en bekräftad skolplacering på den fristående skolan meddelar ni bildningsförvaltningen detta via e-tjänsten Kontakta kommunen.
Det är viktigt att skolplaceringen är bekräftad och garanterad från den fristående skolan innan ni gör anmälan om det då er plats på den kommunala skolan kan tillsättas från det datum ni anger att ert barn ska börja på den fristående skolan.
Varför har min ansökan om skolbyte avslagits?
Anledningen till att din ansökan avslagits är att det är fullt i årskursen på den skola som du önskat byta till. I det fall det finns fler sökande till en skola än vad det finns platser, tillämpar Danderyds kommun olika urvalsgrunder som du kan läsa mer om på sidan om Antagningordning.
Om du fortfarande vill byta skola är du välkomna att skicka in en ny ansökan om skolbyte.
Varför behöver jag göra en ny skolbytesansökan efter varje handläggningsperiod? Kan inte min ansökan ligga kvar som aktiv om jag får ett avslag?
Du behöver göra en ny ansökan för att vi ska veta att ni är fortsatt intresserade av ett skolbyte och att de skolor ni har lämnat önskemål om fortfarande är de som ni önskar plats på.
Om ni ansöker om plats i en kommunal skola, där kösystem inte tillämpas, har alla som lämnat in en ansökan under samma ansökningsperiod samma möjlighet till den önskade skolplaceringen. Alla ansökningar handläggs enligt kommunens antagningsordning, oavsett när i tid under ansökningsperioden som ansökan registrerats.
Vi har nyligen lämnat in en ansökan om skolbyte, men är inte längre intresserade av att byta skola för vårt barn. Vad behöver vi göra?
Det är viktigt att ni ändrar eller tar bort er ansökan direkt, om de önskemål som ni har lämnat inte längre är aktuella.
I Danderyds kommun tillämpas direkta skolbyten vilket innebär att så snart ett barn fått en ny skolplacering, går den skolplats som barnet har haft till en annan elev. Det innebär att den plats som ditt barn har idag kanske inte längre finns kvar.
Hur överklagar jag beslutet om mitt barns skolplacering?
Om du tror att det skett någon felaktighet i handläggningen av ett beslut om placering vid annan skolenhet än den ni som vårdnadshavare önskat, kan beslutet överklagas. Beslut om skolplacering överklagas till olika instanser beroende på vilken paragraf i Skollagen som ligger till grund för beslutet.
Hur en överklagan ska genomföras framgår i en överklagandehänvisning i varje enskilt beslut. Läs mer om överklagan på sidan Överklaga skolplacering.
Regler för val av skola
Regler för önskemål om skolplacering i Danderyd - gäller fr.o.m. 2025-01-01