Avgifter för förskola och fritidshem

Avgiften för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem styrs av hushållets sammanlagda månadsinkomst före skatt.

Avgifter för 2025

Hushåll som har en gemensam inkomst som är högre än 59 440 kronor per månad före skatt (2025) betalar så kallad maxtaxa. Hushåll som har en månadsinkomst som är lägre än detta, har rätt till en lägre avgift. Avgiften är då istället en viss procent av inkomsten.

Avgift för förskola och pedagogisk omsorg 2025

Avgift per månad - maxtaxa alternativt procent av inkomsten.

  Barn 1-2 år* Barn 3-5 år**
Barn 1 (yngst) 1783 kr eller 3% 1409 kr eller 2,37%
Barn 2 1189 kr eller 2% 939 kr eller 1,58%
Barn 3 594 kr eller 1% 470 kr eller 0,79%
Barn 4 ingen avgift ingen avgift

* - Till och med den 31/7 det år barnet fyller 3 år
** - Från och med den 1/8 det år barnet fyller 3 år

Avgift för fritidshem 2025

Avgift per månad - maxtaxa alternativt procent av inkomsten.

Barn 1 (yngst) 1 189 kr eller 2%
Barn 2 594 kr eller 1%
Barn 3 594 kr eller 1%
Barn 4 ingen avgift
   

Avgiften betalas hela året

Avgiften för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem är fördelad på årets 12 månader. Det innebär att en avgift betalas även under ledigheter, till exempel sommarsemester och jullov. Avgiften betalas även för 5- och 6-åringar som byter från förskola till fritidshem. Avgiften tas bort endast om ledigheten är minst tre månader.

Avgiften är densamma för barn till arbetande, föräldralediga, studerande och arbetssökande.

Fakturan skickas ut runt den 20:e varje månad, hela året och betalas i efterskott. Beslut om nya avgifter fattas varje år.

Se till att du betalar rätt avgift

Du behöver säkerställa att vi har rätt information om ditt hushålls sammanlagda inkomst, eftersom den styr nivån på den avgift för förskola, pedagogisk omsorg och fritids som du ska betala.

Från och med oktober 2024 kommer vi en gång per år skicka ut en påminnelse till alla som inte har justerat inkomsten under det senaste året, där du uppmanas att se över att våra uppgifter om inkomsten stämmer.

Skulle inkomsten ha förändrats utan att det anmälts, kan detta regleras retroaktivt. Dock endast för två månader tillbaka i tiden, efter det att anmälan om ändring inkommit till Danderyds kommun.

Har du betalat en för hög avgift kan du få tillbaka pengar för högst två månader. Har du betalat för lite ska du betala i efterhand, som längst tre år tillbaka i tiden. I så fall kommer du att få en justerad faktura hemskickad. Kontroller görs årligen mot taxerad inkomst.

Meddela inkomst

Du bör varje år säkerställa att vi har rätt inkomstuppgift för husthållet. Om du inte uppdaterar dina uppgifter kommer vi att debitera maxtaxa. Stickkontroller kan genomföras. 

Hushåll med en lägre inkomst anmäler detta via e-tjänsten Anmälan av inkomst.

Med hushåll avses ensamstående och makar. Med makar jämställs personer som utan att vara gifta med varandra, lever tillsammans och har barn som är folkbokförda på samma adress. Barn som är folkbokförda på samma adress behöver inte vara makarnas gemensamma barn.

I den avgiftsgrundande inkomsten ingår lön, inkomst av näringsverksamhet och skattepliktiga transfereringar.

Skattepliktiga transfereringar är bidrag och ersättningar där du betalar skatt som till exempel sjukpenning och föräldrapenning. Bidrag och ersättningar som du inte betalar skatt på, som till exempel barnbidrag, bostadsbidrag och studiebidrag (CSN), räknas däremot inte som skattepliktiga transfereringar.

Betala via autogiro eller e-faktura

Vill du betala via e-faktura anmäler du detta till din bank. Vi kan skicka elektroniska fakturor Nordea, Swedbank och Sparbankerna, Danske Bank, Forex Bank, Handelsbanken, ICA Banken, Länsförsäkringar Bank, Marginalen Bank, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd och Ålandsbanken.

Vill du hellre att beloppet ska dras automatiskt varje månad behöver du anmäla det via vår blankett för autogiro, du hittar den via e-tjänsten Anmälan av autogiro. Blanketten skrivs ut, fylls i och skickas till ekonomiavdelningen.

Förordningen som styr maxtaxan

Maxtaxan regleras i en förordning som heter Förordning (2001:160) om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet. 

Förordning om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet (Sveriges riksdag)

Kontaktinformation

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Skola och förskola, och beskriv sedan ditt ärende. Ärendet loggas i vårt ärendesystem och lämnar du dina kontaktuppgifter kan du följa hur ärendets hantering går.

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Uppdaterad: 2025-01-09