Bekämpning av invasiva växter
Jätteloka och Parkslide är exempel på invasiva växter som bekämpas i kommunen. Med invasiv menas att växten påverkar den biologiska mångfalden och människors hälsa negativt. Till exempel sprider sig snabbt och slår ut andra växter.
Parkslide i Danderyd
Under flera år har kommunen arbetat med bekämpning av parkslide. Till vår hjälp har vi en karta över växtplatser på kommunal mark som vi utgår från, som bland annat tillkommit genom inrapportering från medborgare.
Bekämpning av parkslide på kommunal mark
Vi bekämpar den invasiva arten genom att klippa två till tre gånger per år. Vid bortförsel samlas det klippta i svarta sopsäckar för inlämning till Hagbytippen. Anledningen till detta är att växtbestånden då går tillbaka och spridningsrisken minskar. På så sätt hindrar kommunen växten från att sprida sig vidare.
Bekämpning av parkslide på privat mark
När det gäller privata tomter eller bostadsrättsföreningar så kan eller ska inte kommunen bekämpa parkslide där. Det är tomtägaren själv som är ansvarig för sin parkslide och eventuell bekämpning. Vid all bekämpning är det viktigt att stoppa in växten i sopsäckar innan den körs till avfallsanläggning. Annars riskerar den att spridas vidare. Notera att bekämpning på privata fastigheter inte är obligatorisk enligt svensk lag.
Det är absolut förbjudet att lägga upp parkslide på kommunens mark eller i kompost utanför tomten. Vi ber därför alla som har en kompost att se till att den ligger på den egna tomten.
Jätteloka i Danderyd
Jättelokan ska bekämpas eftersom den är giftig, sprids lätt och hotar att slå ut andra växter. Danderyd har arbetat med bekämpning av jättelokan och beståndet minskar stadigt men långsamt.
Sedan augusti 2017 klassas den giftiga växten jätteloka som invasiv av EU. Med invasiv menas att växten påverkar den biologiska mångfalden och människors hälsa negativt. I och med den nya klassningen måste Sverige ta fram en plan för hur man ska bekämpa växten.
Kommunens arbete med att bekämpa jättelokan
Danderyds kommun arbetar med bekämpning av jätteloka och bestånden minskar långsamt. En metod är att med ett speciellt munstycke trycka ner het ånga i jättelokans pålrot. Det är så miljövänligt som det bara går och mycket effektivt.
Kända platser med jätteloka
Idag har kommunen ett adressregister över platser där jättelokan finns, och genom att systematiskt arbeta på samma platser så syns en förbättring i kommunen. Problemområden kan finnas exempelvis i anslutning till Roslagsbanan eller i skogsområden där någon tömt en trädgårdskompost som innehåller frön från jättelokan.
Tipsa oss
Har du hittat parkslide eller jätteloka på kommunal mark kan du felanmäla det. Ange adress, GPS-koordinater, foto och en beskrivande text.
Vem ansvarar för bekämpning?
Den som sköter eller äger marken där den invasiva arten växer är ansvarig för bekämpningen.
- Privata markägare – ansvarig för egen mark
- Trafikverket – ansvarig för vägarna E18 och Edsbergsvägen
- Danderyds kommun – ansvarig för kommunal mark och övriga vägar
- SL - området vid Roslagsbanans spår
- Ägare tillhörande samfällighet – mark som ägs gemensamt av samfälligheten.