Pilotprojekt: Stockholmsvägen, Inverness
Lindarna på Stockholmsvägen vid Inverness har stått på platsen i 20 år och har knappt växt alls. Blad som växer direkt ut från stammen kallas ”stress-skott”, ett hälsosamt träd växer till i kronan istället. Här gjorde vi ett aktivt val att försöka rädda lindarna istället för att byta ut dem, och dessa träd blev pilotprojekt för satsningen på "skelettjord".
- Lindarna utanför Ovala parken har inte haft någon tillväxt sedan plantering, bara enstaka individer har haft tillväxt, och vissa har dött.
- Träden står mellan körbana med kantsten samt gång och-cykelstråk. Vägen saltas på vintern för att främja cykeltrafik.
- Detta är ett svårt läge, men vi kände att vi kunde göra skillnad och få träden att börja växa igen, så att de kan bli större och leverera de ekosystemtjänster som vi förväntar oss av dem.
Varför anstränger sig kommunen så att få dessa träd att må bra igen när det hade varit enklare att plantera nya, friska träd?
- Träden har redan ett klimatavtryck. De har kostat att köpa in, de har dragits upp på plantskola där de har kostat vatten och omvårdnad samt de har fraktats till platsen för 20 år sen. Så vi har redan investerat en hel del för att få dit dem. Därför ville vi försöka att återuppliva dem istället för att köpa nya, säger Karin Almén, stadsträdgårdsmästare, Danderyds kommun.
- Och vi ser redan resultat. Kronorna har vuxit sig större, stress-skotten är färre eller har försvunnit helt och bladens färg har antagit den nyans som ett friskt träd ska ha. Bilderna ovan talar sitt tydliga språk, påpekar Karin.
Biokol främjar trädens hälsa
Den nya växtbädden som anlagts har fyllts med biokol. Det främjar trädens hälsa genom att buffra vatten och näring och rena dagvattnet från skadliga ämnen som tungmetaller och hindrar dessa att nå Edsviken och andra vattendrag.
Ekosystemtjänster som levereras av lindarna
- Vattenrening
- Vattenupptagning/fördröjning av dagvatten
- Partikelbindning till löven
- Skugga
- Lindarna är även värdträd för andra arter som fåglar och insekter
- Den sociala ekosystemtjänsten - det ger ett trevligare stråk för gång och cykel.
Sista etappen/insatserna görs 2024/25
- Sista etappen genomförs under hösten 2024 och våren 2025. Träd planteras under hösten, och de sista perennerna sätts våren -25.
Sist men verkligen inte minst så skapar träden en grön inramning av trädgårdsstaden som vi tror och hoppas är inbjudande för såväl kommuninvånare som besökare.