Så arbetar kommunen med klimatanpassning
Vi kan redan nu se effekterna från klimatförändringarna. Här är exempel på åtgärder som kommunen gör för att minska översvämningsrisken.
Risk för översvämning i Danderyd
Översvämningar kan ge stora konsekvenser på samhället med skador på bebyggelse och vägar samt störningar i avloppshantering, el- och vattenförsörjning. Danderyds kommun har en lång kustlinje vilket är en fantastisk tillgång men som också är en utmaning då flera fastigheter kan drabbas då havet stiger.
Kommunen arbetar på flera sätt med att mildra effekter av extremväder utifrån kommunens beslutade strategi för klimatanpassning.
- Undersöker var de största problemen med översvämningar finns och därefter se vilka åtgärder som kan mildra effekten av ett skyfall eller höjd havsnivå.
- Kommunen följer länsstyrelsens rekommendation om lägsta grundläggningsnivå på 2,7 m för nya detaljplaner. Dessutom ska allt dagvatten hanteras inom fastigheten. Regnvatten vid skyfall ska inte innebära en försämring av omkringliggande bebyggelse.
- Kommunen ser över VA-ledningar och renoverar alla pumpstationer så att de ska klara höjd havsnivå. De ska också fungera vid eventuella strömavbrott och kan anslutas till reservkraft.
Här är exempel på fysiska åtgärder som kommunen har gjort hittills:
- I Mörby centrum har vi gjort skyfallsåtgärder för att minska risken att regnvatten skapar problem på lägre liggande platser. Vi justerar nivåerna på stenplattorna och lägger ner en ledning. Då kan vi bättre leda vattnet till växtbäddarna under torget där de kommer träden till nytta. Vi tar vara på dagvattnet som en resurs.
- Kommunen går igenom felanmälningar från fastighetsägare som har drabbats av översvämningar för att se om det går att göra enkla åtgärder i vägmiljön.
- I Mörbyparken har kommunen byggt en skyfallsrabatt som ska fånga upp regnvatten. I rabatten används så kallad skelettjord som bland annat är mer porös och kan snabbare absorbera vatten.
Läs mer om skelettjordsprojektet
Kommunen har gjort ett par större skyfallsutredningar där vi vet att det finns stora problem, en för Samsöviken och en för Nora träsk.
Utredningen för Samsöviken gav förslag på flera åtgärder för att förbättra dagvattenproblematiken i området. Bland annat en ny dagvattenpumpstation vid Samsöviken och sänkning av några ytor i Djursholm för att kunna ta emot skyfallsvatten.
Gör dig redo i förebyggande syfte
Även för dig som invånare kan översvämningar ge förödande skador på din fastighet.
Som fastighetsägare har du det huvudsakliga ansvaret för att skydda din egendom mot översvämningar. För att minska risken för skador är det därför viktigt att du vet hur du kan förbereda dig och skydda din fastighet.
- Se till att förvara värdefulla föremål på en säker plats och vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet.
- Om du drabbas av en översvämning kan du stänga av elen i de översvämmade utrymmena. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
- Du kan också trycka ner en filt i golvbrunnen och lägg en rejäl tyngd ovanpå.
Informationsbroschyr om hur du skyddar din fastighet vid översvämning