Solenergi – Din guide till en hållbar investering
Att använda solenergi kan vara ett sätt att minska dina energikostnader och utnyttja en förnybar energikälla. Genom denna sida får du en överblick över vilka möjligheter som finns och vilka steg som krävs för att komma igång med solenergi.
Vad innebär solenergi?
Solenergi innebär att energi från solens strålar omvandlas till el eller värme, främst genom solceller och solfångare. Solceller omvandlar solens ljus till elektricitet och kan placeras på tak, fasader eller markinstallationer. Med solenergi kan du som fastighetsägare minska ditt behov av köpt el och därmed sänka dina energikostnader på lång sikt.
Är mitt tak lämpligt för solceller?
Ett av de första stegen för att installera solceller är att undersöka ditt taks potential för solenergi. På vår solkarta kan du enkelt söka på din adress för att se mängden solinstrålning som ditt tak tar emot och få en uppskattning av hur mycket el som kan genereras.
Solkarta - se ditt hus potential för solenergi
Titta också gärna på filmen "Vilken solpotential har ditt tak?" för en visuell genomgång av solkartans funktioner och vad du kan förvänta dig av ditt taks solenergimöjligheter. Filmen ger en bra startpunkt för att utforska hur din fastighet kan dra nytta av solenergi.
Film: Vilken solpotential har ditt tak?
Hur går jag vidare?
Om du ser att ditt tak har goda förutsättningar för solceller är nästa steg att ta kontakt med en installatör eller energirådgivare för att få en mer detaljerad bedömning. Det kan även vara bra att jämföra olika offerter och diskutera möjliga lösningar för att optimera produktionen. Kommunen erbjuder stöd genom energi- och klimatrådgivningen kring solenergi och kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för processen, från installation till drift.
Bygglov för solcellspaneler och solfångare
I de flesta fall behöver du inget bygglov för att installera solcellspaneler eller solfångare på taket, så länge installationen följer byggnadens befintliga form. Det innebär att panelerna inte får vinklas bort från taklutningen eller fasaden. Åtgärden måste också följa gällande detaljplan för området.
För att installationen ska vara bygglovsbefriad ska följande kriterier uppfyllas:
- Panelerna ska monteras utanpå byggnadens fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial och följa byggnadens form.
- De får inte monteras på byggnader eller inom områden med särskilt högt kulturhistoriskt eller miljömässigt värde.
- Installationer inom områden av riksintresse för totalförsvaret kan kräva särskilda tillstånd.
- För byggnader och områden som har kulturhistoriskt värde eller där installationen påverkar riksintressen kan du behöva ansöka om bygglov. I sådana fall är det viktigt att följa riktlinjerna och bifoga relevanta handlingar.
Så söker du bygglov
I händelse av att kriterierna ovan inte uppfylls och du måste ansöka om bygglov ska följande handlingar skickas in.
Checklista - Vad ska jag skicka in?
Fasadritning - Redovisa de berörda fasaderna. - Ange takvinkel (i grader från horisontalplanet). |
|
Detaljritning - Redovisa tekniska lösningar och byggdetaljer som är viktiga för det arkitektoniska uttrycket utvändigt, så som anläggningens uppbyggnad, mått, vinklar, infästningar i bärande konstruktioner med mera. |
|
Takplan - Redovisa hur solenergianläggningen ska placeras på taket. - Måttsätt takplanen. - Redovisa befintliga skorstenar, installationer med mera. |
|
Bild - Skicka in ett fotografi/fotografier på byggnaden. |
|
Produktblad - Inkludera beskrivning av utvändiga material och kulörer på solanläggningen med uppgift om NCS kulörer/färgtyp. |
|
Kontrollplan En kontrollplan beskriver vilka kontroller du ska göra under byggprocessen. |
Bidrag för investeringar i solceller
Från 1 januari 2021 finns möjlighet för privatpersoner i småhus att utnyttja skattereduktion för grön teknik vid installation av en nätansluten solcellsanläggning. Skattereduktionen får högst vara 20% för installation av solceller och avdraget gäller både arbets- och materialkostnad. Du som köpare får avdraget direkt på fakturan vid köpet.
För bostadsrättsföreningar finns i dagsläget inget investeringsstöd för solceller. Ni kan få skattereduktion för den överskottsel ni matar ut på det allmänna elnätet.
För solfångare finns inget stöd, men ROT-avdrag kan användas för arbetskostnaden.
Rådgivning om solenergi
Har du frågor kring solenergi eller är du osäker på var du ska börja? Vår Energi- och klimatrådgivning erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning för dig som vill veta mer om solenergi och möjligheter att installera solceller. Rådgivningen ger dig all nödvändig information för att fatta välgrundade beslut kring din solenergiinstallation.
Information om stöd och bidrag på energiradgivningen.se