Eldning av trädgårdsavfall
Det är enbart tillåtet att elda trädgårdsavfall under veckorna 16 och 17 samt 41 och 42 med förgående lördag och söndag samt den 30 april (valborgsmässoeld) i Danderyds kommun. Eldning får då ske under förutsättning att röken inte upplevs som störande.
Förtydligande om eldning av trädgårdsavfall
2024 infördes en ändring av avfallsförordningen som berör eldning av trädgårdsavfall.
De nya reglerna innebär att du i första hand ska kompostera ditt trädgårdsavfall på din trädgård, lämna in avfallet till återvinningscentral eller beställa hämtning från kommunen.
Den nya lagstiftningen påverkar inte kommunens eldningsveckor. Det är inte möjligt att söka dispens för att elda trädgårdavfall utöver dessa veckor.
Mer information:
Regeringen skickade den 11 juni 2024 ett förslag på förtydligande av den nya lagstiftningen. Läs mer om detta på deras hemsida
Regeringen | Förslag om eldning av trädgårdsavfall
Kompostering
Kompostera så mycket som möjligt av ditt trädgårdsavfall. Det är bra för trädgården och miljön. Om du vill och du har plats kan du kompostera trädgårdsavfallet på tomten.
Du kan också ha abonnemang på trädgårdskärl eller lämna trädgårdsavfall på återvinningscentralen.
Innan du eldar trädgårdsavfall
Innan du eldar under eldningsveckorna ska du kontrollera att inte eldningsförbud råder, information om det finns hos Storstockholms brandförsvar.
Under eldningsveckorna får du elda torrt vedartat trädgårdsavfall som kvistar och grenar.
Du får aldrig elda gräs och löv, eftersom det ger upphov till störande rök. Röken innehåller sot och gaser som kan vara mycket irriterande för luftvägar och ögon. Speciellt svårt kan personer med astma och allergi drabbas och i värsta fall kan röken medföra att de inte kan vistas i sina hem när grannarna eldar.
Vad gäller byggavfall?
Du får aldrig elda byggavfall på tomten eller på annan plats. Du ska alltid sortera byggavfallet och transportera det till en återvinningsanläggning.
Mer information
Avfall, återvinning och återbruk
Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön