Så har vi arbetat med Kulturmiljöhandboken

I Danderyd finns ett rikt utbud av värdefulla kulturmiljöer som utgör en viktig del av kommunens identitet och vårt gemensamma kulturarv. Enligt plan- och bygglagen ställs krav på att byggnader och bebyggelseområden som är särskilt värdefulla ska värnas. För att identifiera dessa värden har fastigheterna i kommunen inventerats och detta arbete har sammanställts i ett nytt kunskapsunderlag för tjänstepersoner, förtroendevalda, berörda aktörer och allmänhet att ta del av.

Så har arbetet genomförts

Kommunfullmäktige gav 2020 (och 2021) dåvarande byggnadsnämnden uppdraget att uppdatera den tidigare kulturmiljöhandboken och att göra den nya tillgänglig digitalt. Förslaget till ny Kulturmiljöhandbok och nya riktlinjer för kulturmiljöhistoriska byggnader och miljöer har tagits fram av miljö- och stadsbyggnadsnämnden tillsammans med konsultföretaget WSP, som är sakkunniga inom kulturmiljö och med bebyggelseantikvarisk kompetens. Fastigheter och områden i hela kommunen har inventerats, fotograferats och beskrivits utifrån ett kulturhistoriskt värde. En vägledande arkitekturguide har också tagits fram för att illustrera årsringarna i Danderyds bebyggelse. ´ 

Därefter var förslaget till nytt kulturmiljöprogram ute på remiss under perioden 15 augusti – 9 oktober 2024. Cirka 50 synpunkter inkom från allmänheten. Remissvar har inkommit från bland annat från andra myndigheter, kommmunsstyrelsen, länsstyrelsen, hembygdsföreningar och villaägarföreningar.

Under september genomfördes två informationsmöten då förslaget presenterades.  Under remissperioden fanns förslaget även på Entrétorget i kommunens lokaler i Mörby centrum.

Remissvar och inkomna synpunkter sammanställdes inför bearbetning av det slutliga underlaget som antogs i nämnden den 12 december 2024.

Här kan du ta del av det utställda materialet digitalt: 

Tidigare utställt förslag till nytt kulturmiljöprogram

Tips! Så kan du söka i den nya digitala Kulturmiljöhandboken

Hur används kulturmiljöhandboken?

Syftet med kulturmiljöhandboken är att uppmärksamma och sprida kunskap om kommunens kulturmiljöer samt ge råd och riktlinjer för hur dessa värden och kvaliteter kan tas tillvara. I förslaget som nämnden beslutade att anta i december 2024 beskrivs enskilda byggnader och områden som bedöms vara kulturhistoriskt värdefulla. Kunskapsunderlaget kommer att användas som stöd i kommunens arbete med plan- och bygglovsfrågor, men det riktar sig också till privata fastighetsägare och övriga intressenter.

Kulturmiljöhandboken (rev 2024) och antagna nya riktlinjer för kulturmiljöhistoriska byggnader och miljöer ska användas som ett vägledande kunskapsunderlag som ger stöd vid avvägningar i ärenden som rör värdefulla kulturmiljöer, exempelvis vid fysisk planering och bygglovsprövning. Materialet ska även fungera som inspiration och vägledning för dig som äger en fastighet i kommunen genom att tydliggöra vilka lagar och regler som gäller för den värdefulla bebyggelsen.

Kulturmiljöhandboken är inte juridiskt bindande, utan används som underlag för beslut om bevarande och utveckling av kulturhistoriska byggnader och miljöer. Det ger en övergripande kartläggning av bebyggelseområden och byggnader i kommunen som bedöms ha ett kulturhistoriskt värde.

Hur berör kulturmiljöprogrammet fastighetsägare?

Kulturmiljön skyddas av flera lagstiftningar. Kommunen ansvarar främst för tillämpningen av plan- och bygglagen (PBL) som reglerar planläggning och frågor gällande bygglov.

Att hänsyn ska tas till kulturmiljön innebär inget förbud mot ändringar, men det finns krav i plan- och bygglagen som är bra att känna till som fastighetsägare. Dessa gäller oavsett om byggnaden är skyddad i detaljplan eller utpekad på förhand i ett kulturmiljöprogram. 

Som fastighetsägare har du ett ansvar för att ta hand om din byggnad på ett varsamt sätt. Ett varsamt förhållningssätt är att låta de tidstypiska karaktärsdragen och arkitektoniska uttrycken vara vägledande vid underhåll, renovering och ombyggnad. Plan- och bygglagen innehåller också förbud mot förvanskning av särskilt värdefulla byggnader och bebyggelseområden. Det innebär att ändringar ska göras med hänsyn till kulturmiljön så att viktiga värden inte går förlorade. 

När du planerar att bygga om eller bygga nytt är det därför viktigt att känna till vilka värden du behöver ta hänsyn till så att det kulturhistoriska värdet inte minskar. Trädgårdar är också viktiga att värna om ur ett kulturmiljöperspektiv.

Utpekandet av nya värdefulla områden kan i praktiken innebära ett ökat skydd för kulturmiljön, men även begränsningar i möjligheten att genomföra exempelvis bygglovsbefriade åtgärder.

Det juridiska beslutet om att en byggnad eller miljö är särskilt värdefull eller inte tas dock alltid av kommunen vid beslut om bygglov eller vid en ny detaljplan, inte i Kulturmiljöhandboken. Detta för att dessa beslut går att överklaga.

Begränsningar för Attefallsåtgärder

Du som äger en villafastighet där byggnaden eller området bedöms som särskilt värdefullt får inte bygga enligt reglerna för lovbefriade attefallsåtgärder.

Det innebär att du normalt inte kan uppföra följande:

  • Fristående attefallshus
  • Tillbyggnad max 15 kvm
  • Takkupor
  • Inreda ytterligare en lägenhet

Inom särskilt värdefulla kulturmiljöer behöver du söka bygglov för dessa åtgärder samt även för solceller och altaner. Du som fastighetsägare begär då en prövning av miljö- och stadsbyggnadsnämnden i det enskilda fallet. Nämndens beslut kan överklagas.

Tidigare kulturmiljöhandbok

Den tidigare kulturmiljöhandboken för Danderyds kommun togs fram 1991 och reviderades 2003. Boken byggde på inventeringar som gjordes under 1970-talet av de kulturhistoriskt värdefulla bebyggelseområdena i kommunen, från sekelskiftet fram till 1940-talet.

Du kan ta del av den tidigare kulturmiljöhandboken från 1991 här:

Kulturmiljöhandbok 1991

Vad skiljer den nya digitala mot den tidigare kulturmiljöhandboken?

Till skillnad från den tidigare tryckta kulturmiljöhandboken är nya Kulturmiljöhandboken (rev 2024) ett webbaserat verktyg. En annan skillnad mot den tidigare kulturmiljöhandboken är att all bebyggelse i kommunen nu har inventerats. Tidigare utpekade bevarandeområden har reviderats och nya områden har tillkommit. Synen på vad som är kulturhistoriskt värdefullt förändras över tid. Det har också kompletterats med en beskrivning av modernismens bebyggelse och en arkitekturguide. 

 

 

 

Uppdaterad: 2024-12-20