Kläder och textilier

Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i till exempel vanliga soppåsen. De ska i stället lämnas till kommunens insamlingssystem,

Här kan du lämna dina kläder och textilier

Insamlingsbehållare i kommunen

Human Bridge behållare för textilinsamling finns utplacerade på flera platser i kommunen. Här går bra att lämna både hela och trasiga kläder, handdukar, sängkläder och hushållstextiler. Förutom textilier kan du lämna hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer. Det som inte kan återanvändas kan de istället återvinna. Se tlll att lägga textilierna i påsar som knyts. Behållare finns på följande platser:

  • Enebyberg IP (Arholmavägen 33).
  • Enebyängens handelsplats (Sunnanängsvägen 2).
  • Lidl Stocksund (Vasavägen/Bengt Färgares Väg).
  • Mörby Centrum (P-plats södra). Även textilinsamling
  • Pendelparkering vid Mörbyskolan (Vendevägen 96).
  • Stocksunds torg (Stockholmsvägen 43)

Vanlig och mobil återvinningscentral

På SÖRABs återvinningscentraler finns det möjligheter att lämna kläder och textilier till både återvinning och återanvändning. Mindre mängder kläder och textilier går att lämna till den mobila återvinningscentralen. Den mobila återvinningscentralen stannar på flertalet platser i kommunen med jämna mellanrum.

Återvinningscentraler

Viktigt att tänka på

Textilavfallet ska sorteras för att i första hand kunna förberedas för återanvändning och i andra hand materialåtervinnas. Tänk därför på att:

• Textilavfallet måste vara rent och inte innehålla några farliga ämnen som till exempel oljerester.
• Det måste också vara torrt, lägg det i en plastpåse och knyt dubbelknut.

Textilierna och miljön

Tillverkningen av textilier är en lång process med många steg som ofta resulterar i negativ miljöpåverkan då stora mängder kemikalier och vatten används i produktionen. Detta kan påverka både de som arbetar i tillverkningen och användaren av produkten. Den största miljöpåverkan sker under själva produktionen. 

Genom att textilier istället återanvänds eller återvinns sparas de resurser som annars skulle krävas vid nyproduktion. Visste du till exempel att en T-shirt i genomsnitt används 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp.

Platser för återbruk av prylar och textilier

Vanliga frågor och svar

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:

• Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.

• Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.

• Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.

• Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

Från och med 1 januari 2025 får kommunerna ansvar för insamling av textilavfall.

Men inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system.

Efter att textilavfall samlats in är nästa steg sortering. Det är avgörande för att det insamlade textilavfallet efter kontroll, rengöring och reparation ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.

Textil som ska förberedas för återanvändning sorteras idag manuellt då det kräver professionell kunskap om mode, trender och efterfrågan i secondhandbutiker. 

Textilavfall som ska materialåtervinnas behöver sorteras på fibernivå. I dagsläget finns en anläggning i Sverige för denna typ av sortering. Det finns för närvarande få anläggningar för återvinning av den sorterade textilen, men flera utvecklingsprojekt pågår.

Läs mer

Hur kläder påverkar klimat och miljö
Välja material i kläder och textilier
Nyhet – Nu ska textilen sorteras

Kontaktinformation

Kommunens kundtjänst för avfall

E-postadress: avfall@danderyd.se

Telefon: 08-408 080 70

Öppettider: helgfria vardagar 08–16 samt dag före helgdag 08–14

Uppdaterad: 2024-12-17