Till innehållet
Översätt

Choose language in the dropdown below:

Tips & riktlinjer

Här följer några enkla tips på hur du vårdar din lägenhet på bästa sätt.

  1. Var varsam med dina golv och dammsug i första hand. Torka golven med en lätt fuktad trasa eller golvmopp emellanåt. Använd inga starka rengöringsmedel.
  2. Tapeter med yta av plast rengör du genom att torka dem försiktigt med en fuktig trasa. Övriga tapettyper bör du enbart dammtorka.
  3. Torka av ventilationsdonen och diska eventuella galler med jämna mellanrum.
  4. Se till att kökets fläkt, filter och ventiler hålls rena eftersom fettansamlingar ökar brandrisken.
  5. Torka bort fettfläckar från spishällen och ugnen så fort som möjligt, så att inte fettet bränns fast. Kom ihåg att städa bakom spisen.
  6. Rengör avloppet då och då för att minska risk för stopp. Det är också viktigt att du inte spolar ner något som kan orsaka stopp.
  7. Inget annat än urin, avföring och toalettpapper får spolas ner i toaletten.
  8. Spola ej ner fett eller olja i avloppet.

Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd. Kommunen har länge jobbat med att minska användningen av energi och el - men vi behöver alla hjälpas åt att lägga i en extra växel! Här kommer fem viktiga tips för hur du som hyresgäst kan tänka.

Gör så här

1. Möblera smart och lura inte termostaten

Ta ett varv i din bostad och se till att inga element täcks av möbler, elementskydd eller tjocka gardiner. Det förhindrar att värmen sprids i rummet.

Om elementets termostat täcks för blir elementet dessutom lurad att tro att det är tillräckligt varmt och värmesystemet stängs av. Därför ska man till exempel inte ha separata el-element som också värmer upp rummet och lurar termostaten.

2. Var sparsam med vatten och el

Duscha istället för att bada. Borsta inte tänder och diska inte under rinnande vatten. Tvätta fyllda tvättmaskiner och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Lufttorka kläderna och använd inte torktumlare.

3. Vädra effektivt

Se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund med korsdrag.

4. Släck lampor och stäng av

Cirka 5 % av ett hushålls elanvändning går till standby. Använd LED-lampor, de är tio gånger mer effektiva än de gamla glödlamporna.

5. Använd aldrig el-element

I kommunens bostäder får inte separata el-element vara inkopplade. De drar mycket ström och stör ut det ordinarie värmesystemet. Om det är kallt, gör en felanmälan så att en drifttekniker kan kolla temperaturen och att värmesystemet fungerar som det ska.