Stöd och rådgivning

Missbruk

Du som är under 20 år kan kontakta oss på barn- och ungdomsgruppen på Socialkontoret i Danderyds kommun om du har frågor eller funderingar kring ditt användande av alkohol eller droger.

Du som är förälder är också välkommen att höra av dig om du känner oro över ditt barns förhållande till alkohol eller droger.

Socialkontoret i Danderyds kommun samarbetar med Maria Ungdom, där kan de hjälpa till med att ge råd och stöd i missbruksfrågor.

Om det finns behov av utredning och behandling kan du få det på Maria Ungdom, där ni gemensamt tar fram en behandlingsplan.

Maria ungdoms rådgivningstelefon 08-123 474 10 har öppet dygnet runt

Om det är akut så vänd dig till Maria Ungdoms akutmottagning som har öppet dygnet runt.

Relaterad information

Maria Ungdom

Ungt fokus

Resursteamet

Mörby ungdomsmottagning

CAN

Aladdin, Stödgrupp

Psykisk ohälsa och psykisk sjukdom

Här hittar du information om stöd till barn och unga i familjer med psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom i Danderyds kommun.

Barn och föräldrakraft – gruppträffar för barn och ungdomar med erfarenhet av psykisk ohälsa.

För frågor och information, kontakta Resursteamet:

Mer information

BUP Danderyd

Barn- och föräldrakraft

Samtalsstöd och rådgivning för barn och unga

Om du behöver någon att tala med om sådant som bekymrar dig, kan du vända till Socialkontoret i Dandryd som erbjuder olika former av samtalsstöd och rådgivning.

  • Resursteamet erbjuder enskilda råd och stödsamtal för ungdomar
  • Ungdomsmottagningen. Behöver du någon att prata med? Undrar du över något? Vet du inte vart du ska vända dig? Med oss på Mörbys ungdomsmottagning i Danderyd kan du prata om det mesta. Vi lyssnar. Vi vänder oss till dig som är mellan 12 och 22 år.
  • Ungt fokus. För dig som är ung, förälder eller arbetar med ungdomar har vi samlat information med råd om vart du kan vända dig.
  • BUP i Danderyd
  • Stödcentrum för unga.
  • En bra plats (tidigare Gapet) Anhörigstöd på nätet.

Ansvarig nämnd

Socialnämnden

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Kanske har du någon gång blivit slagen, hotad eller rånad. Någon kanske har tagit på din kropp på ett sätt som inte var okej för dig. Kanske har du sett när en kompis blivit utsatt för brott och undrar hur du kan hjälpa till eller vad som händer vid polisanmälan.

Till oss kan du vända dig även om händelsen inte är polisanmäld. Det är du som bestämmer om du vill göra en polisanmälan eller inte. Vi har tystnadsplikt, du har rätt att vara anonym och hjälpen är gratis.

Kontakt

076-643 72 38,  076-643 72 40

Facebook

Det är normalt att reagera på olika sätt

Att utsättas för eller bevittna ett brott är ofta en svår upplevelse. Olika personer reagerar på olika sätt, men det är vanligt att skämmas för det som hänt. Många känner sig också rädda, otrygga eller arga. Det är vanligt med svårigheter att äta, sova och koncentrera sig.

Kanske har du tusen frågor

Varför blev just jag utsatt? Måste jag vittna? Varför reagerar jag så här? Vad händer om jag gör en polisanmälan? Hur går en rättegång till? Tänk om vi träffas igen? Finns det skvaller på nätet? Hur kan jag få stopp på det?

På stödcentrum tar vi emot dig som är mellan 13 och 23 år.

Stödsamtal: Du får prata om det som har hänt och hur det har påverkat dig. Vi försöker hjälpa dig att minska konsekvenserna av brottet så att ditt liv så snart som möjligt ska bli som vanligt igen.

Praktisk hjälp: Du kan få hjälp att ansöka om ekonomisk ersättning från försäkringsbolag och från brottsoffermyndigheten. Om din skolgång eller möjlighet att arbeta påverkas av det som har hänt kan du få hjälp med extra stöd och anpassning.

Rättegångsstöd: Du kan få information om hur en rättsprocess går till redan innan du gör en anmälan. Om du har gjort en polisanmälan och ärendet blir nedlagt kan vi förklara varför det blev så. Om det blir aktuellt med rättegång kan vi förbereda dig inför den i samarbete med ditt målsägandebiträde. Vi kan delta som stöd under rättegången och även ha kontakt efteråt.

Stöd för dig som är förälder

Vi kan hjälpa dig som är förälder att hantera dina egna känslor kopplade till det som hänt ditt barn. Du kan få råd av oss om hur du som förälder kan hantera ditt barns olika reaktioner.

Våld inom familjen

Du som har råkat ut för våld inom familjen eller blivit utsatt för hedersrelaterat brott kan vända dig till socialtjänsten i den kommun där du bor.

HBT-certifiering

Vi är är en HBT-certifierad verksamhet.

Vill du veta mer eller boka tid för samtal?

Stödcentrum för unga brottsutsatta i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker
Ring: 08-55 55 72 38 eller  08-55 55 72 40
Sms: 0766- 43 72 38 eller 0766-43 72 40
E-post: 
Besöksadress: Biblioteksgången 11, Täby centrum

Relaterad information

Hitta till stödcentrum Stödcentrum på Facebook 1177 om kriminalitet UMO om att bli utsatt för brott Kriminalvårdens barnsidor Unga som begår brott Hbt-certifiering - RFSL jagvillveta.se
Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Stöd och rådgivning

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.