Råttor trivs i värmen

2017-09-29 12:54

Råtta

Problemet med råttor ökar i Danderyd, precis som i övriga delar av Stockholm. Om du ser råttor på kommunal mark i Danderyd bör du göra en anmälan till kommunen. Ange en så exakt adress som möjligt, gärna utmärkt med markering, och kontaktuppgifter till dig som anmäler.

Anmäl skadedjur via vår tjänst för felanmälan

Danderyds kommun är besparade från större utbrott av råttor, men vi ser allvarligt på problemet och arbetar kontinuerligt med förebyggande åtgärder.

Under den varmare delen av året hittar råttorna lättare mat, till exempel fallfrukt, hasselnötter, komposter med mera. Vintertid är det många som matar fåglar från fågelbord på tomten, vilket kan locka fram råttor. För att minska den risken bör man undvika fågelbord. Om du ändå vill ha ett, var noggrann med att inget spill hamnar på marken. Fågelborden bör säkras så råttor inte kan klättra upp för att komma åt fågelmaten.

Råttor på tomten eller i avloppet

Om råttorna bosätter sig på din tomt bör du kontakta ditt försäkringsbolag som sköter bekämpning tillsammans med dig som är försäkringstagare. Boende i Danderyds kommun erbjuds möjlighet att forsla bort insamlad fallfrukt som sedan omvandlas till biogas och biogödsel. Det gör att råttor och andra skadedjur får mindre att äta samtidigt som du arbetar för klimatsmart energi.

Byggarbeten 

Vid byggarbeten med exempelvis sprängningar eller röromläggningar kan råttor upplevas som många. När de störs i sin naturliga boendemiljö är det vanligt att de rör sig mer ovan mark. Att råttor finns i avlopp är ingen hemlighet. Avlopp erbjuder en utmärkt miljö med värme året runt och gott om mat för råttor.

Problem med råttor i småhus, bostadsrätt eller hyresrätt?

Du som bor i småhus och har problem med råttor i husets spillvattenrör, tag kontakt med ditt försäkringsbolag. Om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt kontaktar du styrelse eller hyresvärd.

Läs mer om skadedjur

Skadedjur och ohyra

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Råttor trivs i värmen

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.