Nobelpristagare besöker Danderyds gymnasium

2017-11-29 15:47

Den 7 december får Danderyds gymnasium besök av en av årets Nobelpristagare i fysik! Det är den tyske professorn Rainer Weiss som kommer, för att hålla i en föreläsning för skolans elever. 

Rainer Weiss är en av pionjärerna som efter flera decenniers arbete gjorde det möjligt att observera universums gravitationsvågor. Han delar priset med två amerikanska professorer. 

– Jag är så glad att Rainer Weiss tackade ja till att besöka vårt fina gymnasium och jag hoppas att våra elever kommer att bli inspirerade och känna att de vill fördjupa sig ännu mer i de naturvetenskapliga ämnena, säger Anette Bjärås, rektor för det naturvetenskapliga och tekniska programmet samt spetsutbildningen i matematik vid Danderyds gymnasium. 

Inspirera till forskning

Hösten 2015 observerades universums gravitationsvågor för första gången, då vågorna nådde LIGO-detektorn i USA. (LIGO är ett samarbetsprojekt med drygt tusen forskare från över tjugo länder.) Vågorna, som Albert Einstein hade förutspått hundra år tidigare, kom från en kollision mellan två avlägsna svarta hål, som ägt rum för 1,3 miljarder år sedan. 

– Våra elever har en nyfikenhet och starkt intresse för studier och ett besök av en Nobelpristagare kommer säkert att inspirera ännu fler till att vilja forska och fortsätta vara nyfikna på naturvetenskapen, säger Anette Bjärås. 

Kontaktinformation

Anette Bjärås
Rektor Na, Te och spetsutbildningen i matematik
Danderyds gymnasium
Telefon: 08-568 913 68 och 0737-48 18 77
E-post:  

Eva-Lotta Hallberg
Kommunikatör bildnings- och omsorgsförvaltningen
Danderyds kommun
Telefon: 08-568 913 91
E-post:

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Nobelpristagare besöker Danderyds gymnasium

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.