Kultur och fritid för dig med funktionsnedsättning

Kontaktinformation

Bildnings- och omsorgsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Här hittar du aktiviteter som är anpassade för dig med någon form av funktionsnedsättning.

En del av aktiviteterna görs i kommunen medan andra arrangeras av andra kommuner eller andra aktörer. Vår ambition är att täcka in så mycket som möjligt, vilket gör att sidan ständigt kommer att uppdateras. Saknar du information som borde synas här är du välkommen att höra av dig till Helena Mannermo Spering på e-post:

Nyhetsbrev

För att underlätta för dig att hitta aktuella och anpassade aktiviteter kan du prenumerera på Fritidsnätets nyhetsbrev.

Prenumerera på nyhetsbrevet 

Senaste nyhetsbrevet

Kultur

Bibliotek

Personalen på våra bibliotek har mycket kunskap och information om vilka typer av böcker som kan passa dig, om du bara frågar. Du kan låna ljudböcker, lättlästa böcker och böcker med stor stil. Har du svårt att läsa finns det även böcker som du kan lyssna på, cd eller talböcker.

Fråga gärna personalen nästa gång du går till ditt bibliotek.

Fritid

Idrotten är en bra fritidsaktivitet där du får röra på dig samtidigt som du gör något du tycker är kul, du träffar nya kompisar som du kan fortsätta träffa utanför idrotten och du kan få resa iväg på tävlingar. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har hållit på ett tag, alla kan vara med. De flesta föreningar erbjuder prova-på-träningar, där du inte behöver bestämma dig redan första gången.

DASK - Djursholms Allmänna Skridskoklubb

Kom och åk skridskor, med eller utan stöd. Tränare och tävlingsåkare finns på plats för att visa, stötta och lära ut. Utrustning finns att låna.

Enebybergsgymnasterna

Här finns upp-och-ner-gymnastiken för barn med Downs Syndrom. I dagsläget är det tre grupper i ålderskategorierna 3-5 år, 6-9 år, 10-17 år. I den yngsta gruppen finns föräldrar med och stöttar och vartefter barnet själv vill/kan så släpper föräldrarna sitt barn.

Upp & ner-gymnastiken

Djursholms Friluftsfrämjande

Du som inte vill sporta och svettas men ändå tycker om att röra på dig kanske upplever ett lugn och en harmoni i att vara ute i naturen. Då kan Friluftsfrämjandet ha något som passar dig.
Djursholms Friluftsfrämjande har en anpassad grupp för ungdomar från 14 år och uppåt, med NPF och/eller lindrig utvecklingsstörning. Du är välkommen att vara med vid ett tillfälle och prova-på.

Mer information hittar du här

GIH – HIF, Gymnastik- och idrottshögskolan Handikappidrottsförening

Här tränas motoriska basfärdigheter, perception med mera genom lek, dans och redskapsbanor. Det är koncentrations- , kreativitets-, koordinationsövningar, övningar för kropps-, rums- och tidsuppfattning samt social träning på programmet för att stärka individens självbild, självförtroende och motorisk förmåga.
Det finns två grupper – en för yngre barn mellan 7 år till cirka 12 år, och en för lite äldre barn och ungdomar mellan 12 år till cirka 15 år. Gruppindelningen beror på elevernas utvecklingsnivå. Nya barn kommer in i mån av plats. I bägge grupperna är det mellan 12–15 barn/ungdomar.

Mer information hittar du här

Täby Parasport

I dagsläget finns det en fotbolls- och en bowlingsektion inom föreningen. Innebandy och friidrott pågår i liten skala. Är du intresserad hör du av dig för att få mer info om träningstider och -platser.

Här är alla som gillar fotboll välkomna, alla får spela, och det viktigaste är att vi har roligt tillsammans.
Både tjejer och killar är välkomna att spela, från hela Storstockholmsområdet. Här kan du vara med och utveckla ditt spel, få bra motion och träffa andra ungdomar som har ett gemensamt: Fotbollsintresset!

Bowlingen spelas i Täby Bowlinghall som ligger i Tibble sportcenterum och dit är du välkommen att prova-på.

Mer information om träningstider hittar du här

Täby Racketcenter erbjuder dig som vill spela badminton eller pingis att komma på lördagar klockan 13-14.

Norrbacka Handikappidrottsförbund

Norrbacka HIF bildades 1956 i Solna och var den första handikappidrottsföreningen i Sverige. Idag har de både individuella grenar och lagidrott för funktionshindrade på programmet.

Här hittar du flera olika idrotter

Lidingös anpassade fritidsaktiviteter

Sollentunas anpassade fritidsaktiviteter

Vallentunas anpassade fritidsaktiviteter

Aktiviteter i Stockholms län

Tips på aktiviteter för dig som behöver extra stöd hittar du hos Fritidsnätet samt i pdf:en nedan.

Fritidsnätet

Stockholms samlade utbud