Förbud mot att elda och grilla i Stockholms län

2018-07-20 10:06

Det är förbjudet att elda i hela Stockholms län. Förbudet omfattar alla former av öppen eld, till exempel att grilla på iordningställda grillplatser samt att använda trangiakök, stormkök eller medtagen grill.

Se Länsstyrelsen för mer information och tips

Välkommen på skördefest i Danderyd

Välkommen till årets skördefest! I år kommer vi fira på Lärkängens Fritidsträdgårds härliga odlingsområde den 16 september kl 11-14. På koloniområdet kommer det ske försäljning av mat, rotsaker, grönsaker, honung, blommor, fröpåsar med mera.

Skördefesten bjuder på allt det goda som vår jord och natur har att erbjuda. Nu vill vi välkomna dig, tidigare besökare som ny till en härlig dag i skördens tecken!

Skördefest

Skördefestprogram 2017

Två programpunkter har ändrats. Se nedan vad som tillkommit (grön markering) och vad som utgår (röd markering).

  • Träffa och klappa våra duktiga slåtterhästar + möjlighet att åka häst och vagn!

Järva Trädvårdscenter kommer till skördefesten med slåtterhästarna Boyar och Carltex, Nordsvensk brukshäst. De berättar om Danderyds naturvårdsarbetet och arbetet med biologisk mångfald. Vid tid kommer du ha möjlighet att åka häst och vagn!

  • Bygg ett eget insektshotell

Ett insektshotell kan vara en bra boplats för många värdefulla insekter. Under skördefesten har vi med oss material så du kan bygga ett eget insektshotell så olika slags insekter som vildbin, nyckelpigor och fjärilar kan bosätta sig och söka skydd i hotellet.

  • Ta med fröer till vårt fröbibliotek

Har du fröer över att dela med dig av från din trädgård? Vi tar tacksamt emot alla sorters fröer till fröbiblioteket så som grönsaker, sommarblommor och perenner. Tanken med fröbibliotek är att det ska stå på ett av Danderyds bibliotek. Du som danderydsbo kan sedan lämna en fröpåse och som tack få ta en annan fröpåse och på så sätt delar vi med oss av fröer till varandra.

  • Tipspromenad för stora och små - vinn ett insektshotell!

Vad kan du om Danderyds växt- och djurliv? Gå på vår tipspromenad så har du samtidigt chans att vinna ett insektshotell.

  • Lär dig mer om biologisk mångfald i Danderyds natur

Danderyds kommun arbetar aktivt med att gynna biologisk mångfald i kommunen. Men vad sker och hur gör vi? Det berättar vi mer om under dagen.

  • Så gör du för att gynna biologisk mångfald hemma på din tomt

Du kan gör mycket för att hjälpa till med biologisk mångfald. Vi ger dig tips och inspiration för att lyckas i trädgården!

  • Vi visar hur du beskär och planterar fruktträd : programpunkt inställd!

Är det dags att plantera ett nytt fruktträd eller vill du lära dig hur du bäst beskär dina äppelträd. 

På koloniområdet kommer det ske försäljning av mat, kaffe, fika, rotsaker, grönsaker, honung, blommor, fröpåsar, örtsalt, géle, rotfruktschips och mycket mer!

Tid och plats

Vi ses på Lärkängens Fritidsträdgård,
lördagen den 16 september klockan 11-14.
Adress: Skogsviksvägen/Klockargårdsvägen

Se karta till området

Ps, ställ gärna bilen hemma och cykla eller promenera till evenemanget.

Arrangörer: Danderyds kommun och Lärkängens Fritidsträdgård.

Historik Skördefest Danderyd

Den 24 september 2016 arrangerade Danderyds kommun tillsammans med Lillkalmars Odlingsförening och Lärkängens Fritidsträdgård det nya evenemanget Skördefest Danderyd. 

Premiären för skördefesten blev välbesökt med cirka 200 deltagare. Vädret bjöd på höstvärme med sol och stackmoln. Lillkalmars Odlingsförenings medlemmar hade till dagen bakat, lagat närodlad mat samt på plats sålde fröer, frukt och grönsaker. Ett populärt inslag var möjligheten att av pomologer få äpplen sortbestämda, samt rundvandringen på odlingsområdet där man bland annat kunde lära sig ur man bäst beskär ett äppelträd.

Danderyds kommun var på plats med personal från anläggningsavdelningen som bland annat berättade hur kommunen arbetar med biologisk mångfald.

Skördefest

Bild: Johanna Hedgårdh

Frågor

För frågor om Skördefest Danderyd,
kontakta .