Nyanländ i Sverige

Du som är nyanländ flykting eller kommit på anknytning till flykting kommer i första hand i kontakt med flyktingmottagningen via Arbetsförmedlingen i Täby kommun. Om du av olika anledningar inte har rätt till ersättning via Arbetsförmedlingen eller har en otillräcklig inkomst, har du rätt att söka försörjningsstöd genom Socialkontorets försörjningsstödsgrupp. Där ingår även kommunens flyktingsamordnare.

Flyktingsamordnare

Kommunens flyktingsamordnare samarbetar med andra aktörer och myndigheter och ser till att du får det stöd som du är berättigad. Samordnaren kan till exempel hjälpa dig med att ansöka om försörjningsstöd och vara behjälplig i kontakt med andra avdelningar på Socialkontoret.

Samhällsorientering

Är du mellan 18-64 år, anhöriginvandrad (ej EU/ESS medborgare) eller nyanländ flykting har du rätt att läsa en kurs i samhällsorientering. Som anhöriginvandrad ska du ha varit folkbokförd i kommunen sedan 1 maj 2013. Denna kurs ordnas av Centrum för samhällsorientering i Stockholms län och hålls antingen på ditt modersmål eller på svenska med tolk. Om du inte ingår i etableringen kan du få hjälp att anmäla dig till kursen via kommunens flyktingsamordnare. Du kan även anmäla dig på egen hand.

För mer information kontakta Centrum för samhällsorientering.

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare, SFI är en utbildning för dig över 20 år som inte har svenska som modersmål. Utbildningen är gratis. Du ansöker själv om att få börja läsa svenska för invandrare. Det finns sju olika utbildningsanordnare att välja mellan. Kunskapscentrum Nordost är ett samarbete för vuxenutbildning mellan Danderyd, Täby, Vallentuna och Vaxholm och du kan besöka dem för studievägledning eller ansöka via Internet.

Staten vill att den som flyttar till Sverige snabbt lär sig svenska. Det finns pengar att söka om man klarar SFI-studierna på kort tid. Läs mer om sfi-bonus

Vill du öva på att prata svenska kan du vända dig till olika organisationer som till exempel anordnar språkcaféer, läs mer om detta under relaterad information.

Arbetsförmedlingen

På Arbetsförmedlingen tilldelas du en etableringshandläggare som ansvarar för de etableringsinsatser som ska hjälpa dig att på bästa sätt komma in i samhälls- och arbetslivet. Arbetsförmedlingen ger dig information om arbetsmarknaden i Sverige och introducerar dig till landet. De kan även erbjuda stöd i form av en jobbcoach. Det är genom Arbetsförmedlingen som du ansöker om hjälp med bostad genom särskild ansökningsblankett till Arbetsförmedlingen Bosättning.

Läs mer om Arbetsförmedlingen för dig som är nyanländ

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Nyanländ i Sverige

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.