Kultur och kulturhistoria

Danderyd har en lång tradition av kultur och kulturhistoria. Här finns allt från 5000-åriga stenyxor, järnåldersgravar, och en 1400-talskyrka till gods och gårdar från 1500-talet. Från slutet av 1800-talet och framåt började villasamhällen byggas upp runt om i kommunen, och hit flyttade många konstnärer, musiker och författare, till exempel Viktor Rydberg, Alice Tegner, Elsa Beskow och Stig Dagerman.

På något sätt är det som om den traditionen lever kvar i kommunen än idag, för här finns finns fortfarande ett rikt och varierat kulturutbud för alla åldrar.

På gång i Danderyd

I vårt kalendarium På Gång kan du ta del av det stora utbudet av konstutställningar, konserter, filmvisningar, barnteater, föreläsningar, m.m. En evenemangskalender finns också i varje nummer av DanderydsAktuellt, som kommer i brevlådan till alla hushåll i kommunen åtta gånger per år.

Biblioteken

Vi har fyra folkbibliotek - ett för varje kommundel - som förutom böcker och andra media, också har många föreläsningar, utställningar och barnteaterföreställningar. Till bibliotekens hemsida.

Danderydsgården

 Danderydsgården är ett levande kulturhus med kulturskola, teatar, bio, konserter för stora och små samt direktsändningar från bland annat Metropolitan Opera i New York. Till Danderydsgårdens hemsida.

Utforska Danderyds kulturmiljöer

I Danderyd finns flera kulturhistoriskt intressanta miljöer, som sekelskiftets villastad, forngravfält och bevarad gårdsbebyggelse. För dig som är intresserad av arkitektur, erbjuder trädgårdsstaden många fina hus av namnkunniga arkitekter.  Till våra kulturhistoriska byggnader.

I Danderyds kommuns Kulturmiljöhandbok kan du bland annat läsa om vad det är som motiverar att en viss byggnad klassas som kulturhistoriskt värdefull. Till Kulturmiljöhandboken.

Kulturstipendium

Du som är ung och vill vidareutveckla dina talanger inom musik, dans, litteratur, konst, konsthantverk, teater, film, foto eller annat jämförligt kulturellt område, kan söka Danderyds kommuns kulturstipendier. Här kan du läsa mer om regler och ansökningstid för Till kommunens olika stipendier.

Kultur- och musikskolor i Danderyd

Den kommunala kulturskolan - Danderyds kulturskola - erbjuder ämneskurser i musik, dans, teater/drama samt bild & form för barn och ungdomar upp till 20 år. Kulturskolan har flera konserter och föreställningar varje termin. Gå in på Danderyds kulturskola så hittar du mer information om ämnen och terminsavgifter mm.

Det finns också flera fristående kultur- och musikskolor som bedriver undervisning i Danderyd.

Länk till Kultur- och musikskolorna i Danderyd.

 

Föreningsliv

Vill du ägna dig åt foto, film, dans, bridge, körsång eller kanske lära dig att spela ett instrument? I Danderyd finns kulturföreningar för alla åldrar. Till föreningsregister.

Församlingar, kommunens fyra hembygdsföreningar, studieförbund och professionella utövare arrangerar dessutom dagligen olika mindre och större evenemang.

Följ oss på Instagram

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Kultur och kulturhistoria

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.