Ladda din elbil

laddstolpe
Det finns tre platser i Danderyd där du har möjlighet att ladda din elbil: parkeringen till Danderyds sjukhus, infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus (Hortus) och OKQ8 bensinstation på Enebybergsvägen 4.

Installationen av laddstationer är ett led i arbetet att minska miljöpåverkan från transporter i kommunen och för att bidra till det nationella målet att Sveriges fordonsflotta ska vara fossilbränsleoberoende år 2030.

Här kan du se elbilsladdplatser i Sverige:

Uppladdning.nu 

Med tillstånd för infartsparkering kan du ladda bilen gratis

Laddstationerna vid infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus är installerade av kommunen. I nuläget finns tre laddstationer för laddning av sex bilar, men det är förberett för att 10 bilar ska kunna ladda när behovet ökar. På någon av de fyra platser som i dagsläget inte har laddutrustning kan du parkera din elbil när du inte har behov av laddning. Som tidigare kan enbart folkbokförda danderydsbor som har tillstånd stå på infartsparkeringen vardagar mellan kl 07-16. Det behövs inget annat tillstånd för att använda laddstationerna. Laddstationerna är av typen normalladdare och på en timmes laddning kan man köra ungefär 2 mil.

Två nya laddstationer vid infartsparkeringen Danderyds sjukhus

Kommunen har installerat två nya laddstationer vid infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus (Hortus). Dessa laddstationer har inte fasta kablar utan är utrustade med två typ 2 kontakter vilket är den beslutade EU-standarden som Energimyndigheten och Naturvårdsverket inråder oss att installera i fortsättningen.  Om du har en elbil med typ 1 – uttag måste du köpa en konverteringssladd eller adapter för att ladda.

Beställ en laddstation till din lägenhet eller bostadsförening

Skiss över laddstolpar utanför lägenhet

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. Du som bor i lägenhet och vill köpa elbil kan fråga till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningens styrelse om vad som krävs, vad det kostar och vem som ska betala installationen av en laddplats.

För att underlätta och guida dig på vägen har Energi- och klimatrådgivningen startat projektet "Fixa laddplats".  Läs mer om projektet på:

Fixa laddplats

Seminarie om laddplats

Klimatklivet ger laddstationer på kommunens idrottsplatser

Danderyds kommun har sökt stöd från Klimatklivet, ett stöd som Naturvårdsverket administrerar, och har fått 500 000 kronor i bidrag för att sätta upp laddstationer på kommunens fyra idrottsplatser:

  • Stockhagen
  • Djursholms IP
  • Danderydsvallen
  • Enebybergs IP

16 laddstationer med möjlighet att totalt ladda 32 bilar kommer att sättas upp, fyra laddstationer på varje idrottsplats. I och med detta kommer det att finnas laddinfrastruktur spridd runt om i Danderyds kommun. Kommunen planerar att sätta upp laddstationerna under 2016 och 2017. Laddstationerna kommer att vara av typen semisnabb laddare och på en timmes laddning kan man köra ungefär 3-5 mil. Det kommer inledningsvis vara gratis att ladda.

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Ladda din elbil

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.