Anhörigstöd

Anhörigstödet är en förebyggande verksamhet som vänder sig till dig som hjälper och stödjer någon i din närhet som på grund av långvarig sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte klarar sig på egen hand. Du som stödjer kan vara make, maka, förälder, barn, vän, kollega eller granne till den som behöver stödet.

Anhörigstödets blomma

Varför anhörigstöd?

Två tredjedelar av all vård och omsorg ges i hemmet av anhöriga, ett arbete som kan vara omfattande och som ofta sker i det tysta. Många som befinner sig mitt i livet har fullt upp med att pussla ihop familjelivet med barn, karriär, friskvård och den egna hälsan. Om det utöver detta tillkommer ett ansvar att hjälpa en närstående som drabbats av skada eller sjukdom kan man plötsligt befinna sig i en tuff situation som är omöjlig att förbereda sig inför. Man påverkas mycket, mår dåligt, inkomsten kanske blir sämre och många gånger förändras det sociala nätverket.

Som anhörig är du ovärderlig men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv. De medborgare som vårdar eller stödjer en närstående ska få stöd av kommunen.

Så får du anhörigstöd

För att få kontakt med anhörigstödet kan du ringa eller maila enligt kontakuppgifter i kontaktrutan.

Du kan också fylla i formuläret nedan så blir du kontaktad av en anhörigkonsulent.

Formulär

Aktiviteter - stödgrupper och nätverk

En bra plats - ett anhörigstöd på internet

Via webbtjänsten En bra plats kan anhörigstödet komma till dig när du själv har tid och behöver det som allra mest. Du kan anmäla ditt intresse genom att fylla i vårt formulär så tar en anhörigkonsulent kontakt med dig och ger dig loginuppgifterna.

Formulär

Anhörigvårdarkort

Anhörigvårdarkort är ett kort vars syfte är att vara en trygghet för den anhörige/närstående och för den som är beroende av hjälp.

Om anhörigvårdaren råkar ut för en akut sjukdom eller olycka, ger kortet information om vilka personer som bör kontaktas. Du får kortet av din anhörigkonsulent.

Kontakta anhörigkonsulenten för mer information.

Du kan också fylla i formuläret nedan så blir du kontaktad av en anhörigkonsulent.

Formulär


Demenssamordnare

Demenssamordnarens uppdrag är att ge stöd och hjälp till såväl personer med minnessvårigheter som till deras anhöriga.

Demensutbildningar på olika språk.

Demens ABC.

 

Gilla oss på Facebook Bildresultat för tummen upp

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Anhörigstöd

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.