Stöder nyanlända Danderydsbor

2017-12-19 15:27

Tamer Assi nyhetsbild

Tamer Assi arbetar som flyktingassistent i Danderyds kommun och samordnar inflyttningar i de tillfälliga bostäderna på Rinkebyvägen. Som flyktingassistent informerar Tamer nyanlända Danderydsbor om regler och rutiner i deras nya boende och område.

Tamer kommer ursprungligen från Syrien och har arabiska som modersmål. Det gör att han kan förstå och prata med många av de flyktingar som kommer till Danderyd.

- De flesta flyktingar som kommer till Danderyd talar arabiska. Andra vanliga språk är tigrinja och kurdiska, som går att förstå om man kan arabiska, berättar Tamer.

Stöd för nyinflyttade i kommunen

I oktober i år började Tamer arbeta som flyktingassistent i Danderyd. Arbetet skiljer sig från hans tidigare erfarenheter i yrkeslivet. Innan han kom till Sverige arbetade han som affärsutvecklare på ett världsomspännande it-företag. Nu hjälper han flyktingar som kommer till kommunen och ska flytta in i tillfälliga bostäder.

Av kommunen och Tamer får de nyanlända praktiskt hjälp att flytta in i sina nya bostäder, och en introduktion till hur det är att leva i Danderyd.  

- Jag tar emot de som ska bo på Rinkebyvägen och visar och berättar om deras nya lägenhet, hur det fungerar i huset, och i området. Vi tittar på stallet, gymnasiet och affärer i närheten. De får mitt telefonnummer och kan ringa om de får problem eller om de behöver hjälp med någonting.

"Arbete är viktigt för att lära sig svenska"

Tamer har bott i drygt tre år i Sverige, och under de åren har han lärt sig tala och förstå svenska.

- Jag började studera svenska på SFI 2015. När jag fick jobbet här i Danderyd kunde jag redan förstå språket ganska bra, men på de här månaderna har jag lärt mig mycket och nu förstår jag det mesta som människor runt omkring mig pratar om. Det är bra att ha ett jobb, jag träffar och pratar med svenskar hela dagarna, berättar Tamer.

Precis som många andra nyanlända flyktingar kom Tamer till Sverige och Danderyd tillsammans med sin familj. Hans fru arbetar i Täby och deras barn, två döttrar och en son, går i skola och förskola.

- Barnen lär sig språket så snabbt. Även om jag inte kan bedöma det själv så säger deras lärare och andra föräldrar i skolan att de pratar perfekt svenska, berättar Tamer.

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Stöder nyanlända Danderydsbor

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.