Bli av med jul- och nyårshelgens avfall på rätt sätt

2017-12-25 08:00

Genom att hjälpa till att sortera, återvinna eller skänka till återbruk bidrar du till ett mer hållbart samhälle. Här sammanfattar vi hur du sorterar jul- och nyårshelgens mat, överblivna presenter och avfall på rätt sätt.

Julklappspapper i Danderyd

Julklappspapper

Du vet väl att julklappspapper sorteras ut som pappersförpackning? Presentsnören däremot lägger du i den vanliga soppåsen hemma. Du som är privatperson kan lämna förpackningar och returpapper till en återvinningsstation. 

Återvinningsstationer i Danderyd

Julgran Danderyd

Julgran

Du kan lämna både din naturgran och plastgran till den mobila återvinningscentralen. Naturgranen lägger du i containern för kompost och ris. Plastgranen består till mestadels av metall och den kan du lägga i behållaren för metallskrot. Du kan även lämna den gamla och trasiga julgransbelysningen till den mobila återvinningscentralen.

Mobila återvinningscentralen

återbruk i Danderyd

Återbruk

Har du kläder, möbler, leksaker eller annat som du inte vill ha? Fundera på om du kan skänka, byta eller sälja dina saker istället för att slänga. På så sätt kommer det någon annan till nytta och du hjälper att minska avfallet och spara på jordens resurser.

FTI AB ptervinningsstation

Felanmälan, städning och tömning

Är det skräpigt och fullt vid återvinningsstationen? Det är FTI AB som äger och därmed sköter alla återvinningsstationer i Danderyd. Du kan anmäla behov av städning och tömning via ett formulär på deras hemsida.

Gör en felanmälan till FTI AB

matavfall Danderyd

Matavfall

Genom att sortera matavfall hjälper du till att göra miljönytta då avfallet blir till biogas och biogödsel. Att börja sortera kostar inget extra utan istället sänker du din avgift för avfallshämtningen. Läs mer om att sortera matavfall på:

Sortera matavfall

Julextra - fler behållare för papper

Under julhelgen ställer FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, ut extra behållare för pappersförpackningar vid golfklubben, Bråvallavägen, Pendelparkeringen/vendevägen, Lidl/Vasavägen och ENebyängens handelsplats. Behållarna tas in igen under vecka 1. 

På alla återvinningsstationer kommer behållarna för pappersförpackningar att tömmas dagligen och behållarna för plastförpackningar sex dagar per vecka. Utökningen av antalet tömningar gäller från vecka 51 fram till trettonhelgen.

Läs mer om tömning och städning på FTI:s webbsida 

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Bli av med jul- och nyårshelgens avfall på rätt sätt

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.