Cykla säkert i Danderyd

2017-03-14 14:22

Jonas Frejd, trafikplanerare

Årets första dialogforum handlade om vintercykling i Danderyd och fick rekordmånga besök. Bland synpunkterna finns mest ros men även önskemål om förbättringar.

Läs kommentarer i dialogforum vintercykling

Skötsel av vägar och cykelstråk i Danderyd får bra betyg av erfarna och kunniga cyklister. Danderyd var en av de första kommunerna i Stockholm som började med sopsaltning.

- Det första året, 2014-2015, testade vi metoden på ett stort cykelstråt. Sedan dess har vi utökat med fler sträckor varje år, berättar kommunens trafikplanerare Jonas Frejd.

Men långt ifrån alla vägar i Danderyd sopsaltas. I dag finns cykelsträckor som inte är utpekade som regionala pendelstråk, men som många cyklister i praktiken använder för pendling.

- Det är värdefullt att få kommentarer från personer som själva cyklar regelbundet. Det har kommit in önskemål på sopsaltning i västra Danderyd, Nora och Enebyberg, områden som vi på kommunen också har diskuterat. Det blir ekonomin som avgör om förslagen kan genomföras, säger Jonas Frejd.

Fler cykelstråk och cykelgarage

Många förslag till medborgardialogen är specifika och går direkt till driftenheten. En cyklist skrev en januariförmiddag om dålig plogning på Enmans väg och Västra Banvägen, och när det var dags att cykla hem samma kväll upptäckte han till sin förvåning att sträckan var sopsaltad.

Det finns också mer långsiktiga frågor på tekniska kontorets agenda. Bland annat att tillsammans med entreprenörer planera och investera i nya och mer anpassade maskiner för olika vägar som ska sopsaltas i framtiden.

Kommunen vill också bygga ett cykelgarage vid Danderyds sjukhus, en knutpunkt där många cyklister landar. Dessutom finns planer på utbyggnad av ett snabbcykelstråk mellan Mörby och Stockholms innerstad.

En annan sträcka som upplevs som problematisk av många cyklister är bron mellan Bergshamra och Stocksund.

- Broanläggningen ägs av Trafikverket som planerar en ombyggnad. Under det arbetet kommer cykelbanan att tas bort från bron och ersättas med en egen cykelbro, säger Jonas Frejd.

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Cykla säkert i Danderyd

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.