Framgångsrikt arbete med hållbarhet

2017-07-07 09:57

I Aktuell Hållbarhets årliga undersökning har Danderyd tagit ett jättekliv upp till plats 26 bland Sveriges 290 kommuner. I rankningen ingår frågor om bland annat invånarnas nöjdhet med cykel- och gångvägar, vattenstatus och ekomat i kommunen.

Danderyds kommun hamnar på plats 26 av 290 i årets kommunrankning i hållbarhet. Det är en rejäl förbättring jämfört med 50:e platsen förra året. Bland Stockholms läns 26 kommuner hamnar Danderyd på sjätte plats, och i gruppen förortskommuner till storstäder på plats sju av totalt 38.

Danderyds energi- och klimatstrateg Ruth Meyer tycker att resultatet är glädjande.

- Det är roligt att vårt strukturerade miljöarbete ger resultat. Förra året antogs ett miljöprogram och en klimat- och energistrategi med ambitiösa klimatmål och mål om att kommunorganisationen ska vara fossilbränsleoberoende år 2020. Detta ska uppnås bland annat med att fasa ut eldning av olja i våra oljepannor. Kommunen ställer krav på att entreprenörer ska använda fossilbränsleoberoende fordon som till exempel elbilar och biogasbilar. Kommunen har en bilpool med fyra elbilar och två etanolbilar. Tjänstemännen använder bilarna under kontorstid och invånare kan ansluta sig till bilpoolen och använda bilarna på kvällar och helger, säger Ruth Meyer.

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som för nionde året i rad har rankat Sveriges kommuner utifrån deras arbete med hållbarhet. Kommunrankningen består både av en enkät som kommunerna själva fyller i och av statistik och information som samlas in från exempelvis Naturvårdsverket, Svenskt Vatten och Naturskyddsföreningen.

Läs mer om Danderyds miljöarbete

Aktuell Hållbarhet - Danderyds resultat

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Framgångsrikt arbete med hållbarhet

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.